Gazprom preia, prin Nis Petrol SRL, primele benzinarii din Romania

Nis Petrol SRL a inceput actiunea de preluare a unor active reprezentand 3 statii de distributie carburanti din judetele Arad (o statie) si Sibiu (doua statii), informeaza Consiliul Concurentei, care analizeaza operatiunea. “Autoritatea de concurenta va evalua operatiunea de concentrare economica din punct de vedere al compatibilitatii acesteia cu un mediu concurential normal, in conformitate cu Regulamentul privind concentrarile economice”, se arata in comunicatul Consiliului Conculentei remis luni. Astfel, Gazprom intra pe piata carburantilor din Romania, prin firma NIS, dupa ce a propus in toamna trecuta Guvernului Boc dezvoltarea unei retele de 70-80 de benzinarii in urmatorii 3-4 ani. 

Cele trei benzinarii din Sibiu si Arad “sunt independente, nu apartin unor lanturi mari”, potrivit unor informatii furnizate de Consiliul Concurentei.

Potrivit Legii concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute in acest act normativ. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a intreprinderilor implicate in operatiunea de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si exista cel putin doua intreprinderi implicate in operatiune care realizeaza, pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro.

Nis Petrol SRL, o societate cu sediul in Romania, face parte din  Naftna Industrija Srbije (NIS), care este membra a grupului Gazprom. Divizia NIS desfasoara activitati si deruleaza proiecte de investitii in sectorul energetic (petrol si gaze) prin explorarea, productia, procesarea, vanzarea si distributia de produse petroliere.

Investitii de cateva sute de milioane de euro in Romania

Divizia petroliera a Gazprom vrea sa investeasca pana in 2015 cateva sute de milioane de euro in Romania, potrivit unui anunt al Guvernului facut in octobrie 2011,  dupa o intalnire a premierului cu o delegatie a NIS, companie subsidiara a Gazprom Neft, divizia petroliera a Gazprom. Potrivit informatiilor HotNews.ro, pe partea petroliera, compania intentioneaza sa investeasca in explorare si exploatare si in constructia a 70-80 de benzinarii noi. De asemenea, NIS ar putea sa se dezvolte si in sectorul energiei electrice, transformandu-se in companie integrata. Insa pentru a pune in practica intentia de a investi in sectorul energetic, NIS trebuie sa identifice sursele financiare necesare.

Gazprom Neft a propus dezvoltarea unei retele de 70-80 de benzinarii in urmatorii 3-4 ani.  Pentru alimentarea acestora se vor face importuri din Serbia.

Compania sarba Naftna Industrija Srbije (NIS), detinuta in majoritate de Gazprom, a semnat in mai 2011 un acord cu o companie canadiana, East West Petroleum Corp (EWP), care a obtinut de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale concesiunea a patru perimetre petroliere: EX-2 (Tria), EX-3 (Baile Felix), EX-7 (Periam) si EX-8 (Biled), informeaza Reuters. Potrivit unui comunicat al celor doua companii, acordul prevede cooperarea in vederea dezvoltarii celor patru blocuri. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.