Gerul a marit cu 1 milion de lei bugetul MAI

Executivul a suplimentat, in sedinta de miercuri, cu un milion de lei bugetul Ministerului Administratiei si Internelor, bani scosi din Fondul de Rezerva al Guvernului pentru a asigura combustibilul necesar interventiilor in perioada urmatoare pentru Jandarmerie, IGSU, Politie, Politie de Frontiera, in contextul in care se va mentine si joi Codul Portocaliu de ger.

“Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a facut o informare in Guvern privind evolutia fenomenelor meteorologice. Astfel, ministrul Borbely a anuntat ca, potrivit informatiilor ANM, se va mentine si maine (n.r joi) Codul Portocaliu pentru ger, iar maine se va emite Cod Galben pentru fenomene meteorologice periculoase (vant, ninsoare viscolita). Avertizarea va fi valabila, cel mai probabil, incepand de vineri la pranz. In cazul in care joi se vor inregistra precipitatii sub forma de ploaie si lapovita, va fi emisa atentionare de polei”, precizeaza Guvernul, intr-un comunicat.

Codul Portocaliu este valabil pana vineri la pranz, cand se prognozeaza ca gerul se va inmuia si vor fi precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare.

In caz ca ninsorile vor fi abundente ca saptamana trecuta, militarii si jandarmii vor ajuta din nou Compania de Drumuri Nationale la deszapezire si la salvarea persoanelor blocate cu masina pe sosele, in camp.

Reamintim ca efective importante din Armata (peste 1.500 de militari) si  MAI (circa 2.700) au lucrat non-stop la deszapezirea camioanelor si autoturismelor blocate pe autostrazile A1, A2, Centura Capitalei, DN 5 si E 85 de joia trecuta pana vineri dupa-amiaza, iar in cazul Autostrazii 2 Bucuresti-Constanta, pana sambata la pranz. Cadrele au fost rotite in cele 3 zile ale operatiunilor de salvare, intrucat activitatea era extenuanta.

Combustibil MAI pentru cei inzapeziti

S-a utilizat combustibil atat pentru alimentarea autospecialelor si vehiculelor in teren (484 vehicule de la MAI si restul pana la 1.515 de la Armata si ISU), cu care au transportat 2.776 de oameni de la masini la adaposturi sau le-au dus mancare, ceai si paturi, cat si pentru curatarea drumurilor de nameti. Spre exemplu, Armata a intervenit cu transportoare blindate.

Combustibil a fost acordat gratuit si sutelor de soferi de TIR, ramasi blocati pe autostrazi, drumuri nationale si Centura Bucuresti, pentru a se putea incalzi in masina timp de 3 zile cat au asteptat degajarea drumurilor. De asemenea, li s-a dat benzina si motorina celor ramasi inzapeziti cu autoturismele, pentru a putea pleca spre destinatie.

Potrivit secretarului de stat in MAI, Ioan Dascalu, 6 aeronave ale Inspectoratului General de Aviatie au efectuat misiuni pe toata durata zilei de vineri, 27 ianuarie, pentru a duce ajutoare celor blocati de nameti sau celor care aveau nevoie de combustibil pentru a-si porni masina si a ajunge la destinatie. “Mai sunt circa 100 de oameni blocati, insa in cea mai mare parte a cazurilor sunt soferi care in mod voluntar au decis sa nu-si abandoneze autovehiculele. S-au luat masuri pentru a li se asigura celor inzapeziti cantitati suficiente de motorina si de benzina. Cele 6 aeronave au dus 17 tone de benzina si motorina, 1.500 kg de conserve si aproximativ 4.500 litri de apa minerala”, anunta, vinerea trecuta, oficialul MAI.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.