Grevă spontană la CFR Braşov

Circa 2.000 de angajaţi de la societatea de Reparaţii Locomotive şi Automotoare – cu sediul în Braşov – au intrat, miercuri dimineaţă, în grevă spontană, nemulţumiţi de întârzierea repetată a plăţii salariilor, ei cerând şi permisele tăiate de Guvernul Boc, care le dădeau acces la trenurile navetă cu care se deplasau în interes personal. Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa, susţine că sindicaliştii Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă se tem şi că îşi vor pierde locurile de muncă în perioada următoare, fiind anunţată reducerea numărului de trenuri cu 18% până la sfârşitul acestui an, ce va avea drept consecinţă diminuarea semnificativă şi a personalului de la CFR Călători. Reprezentanţii companiei spun însă că au virat banii de salarii încă din 11 aprilie, iar într-o zi sau două ar fi trebuit să-i primească. Este al doilea protest spontan din acest an la căile ferate.

“În legătură cu situaţia filialei CFR Călători, această societate comercială de reparaţii locomotive – SCRL Braşov – precizăm că operatorul naţional a transferat în ziua de joi, 11 aprilie, suma de 1,7 milioane de lei, care ar fi putut acoperi în totalitate plata salariilor angajaţilor acestei filiale. Practic, într-una sau două zile, adică vineri, 12 aprilie, sau cel târziu luni, 15 aprilie, conform prevederilor contractului colectiv de muncă, angajaţii SCRL ar fi trebuit să-şi primească salariile. S-a întâmplat ceva pe circuitul financiar intern al filialei, ceva nu s-a derulat corespunzător, probabil ca urmare a managementului defectuos al conducerii SCRL, ceea ce a cauzat această întârziere pentru 800 de angajaţi din cei 1.800 în total. În acest moment se depun toate eforturile, astfel încât angajaţii să-şi primească drepturile salariale în cel mai scurt timp”, se arată în comunicatul remis redacţiei.

Traficul feroviar nu este afectat de întreruperea lucrului la CFR – SCRL Braşov.

“Circulaţia feroviară se desfăşoară conform programului din mersul trenurilor, pentru că este vorba despre o activitate de reparaţii, în nişte secţii care nu au legătură directă cu activitatea de mers al trenurilor”, se mai menţioneaă în document.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, ministrul de resort, Relu Fenechiu, a discutat şi a analizat această problemă în şedinţa operativă din cursul dimineţii de miercuri, împreună cu managerul şi preşedintele CA al CFR Călători, şi a solicitat aplicarea în mod urgent a măsurilor necesare împotriva persoanelor responsabile, astfel încât probleme de acest gen să fie evitate pe viitor.

Amintim că nu este prima grevă spontană din acest an la căile ferate, în 16 ianuarie un protest similar, dar de mai mare amploare, a oprit în gări, timp de 2 ore, 138 de trenuri, tot pentru întârzierea salariilor. A dou azi, ministrul Fenechiu l-a demis pe directorul general al CFR Călători, Ştefan Roşeanu.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.