UPDATE 13! Incompetenţa CNADNR pune din nou in pericol viaţa participanţilor la trafic

CNADNR este direct răspunzătore pentru haosul provocat în ultimele ore pe şoselele României şi trebuie să plătească daune tuturor utilizatorilor infrastructurii rutiere „întreţinute” necorespunzător, reclamă Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT). În urma unui carambol produs pe A1, autostrada a fost închisă începând cu ora 12.00 iar sute de maşini aflate deja în trafic sunt blocate de ore întregi.

UPDATE ora 23.30: Au mai rămas blocate în nămeţi 63 de autovehicule – cele mai multe în Călărași (35) și în Ilfov (12) -, dar toţi oamenii rămaşi cu autotutismele pe A1 au fost evacuaţi. Peste noapte rămân închise 33 de drumuri naţionale şi autostrăzi (A1, A2 şi A3) plus 89 de drumuri judeţene, a anunţat Gabriel Oprea la ultima şedinţă din această zi a Comandamentului de iarnă.

UPDATE 21.30: Vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat că se află blocate în zăpadă 126 de maşini cu 159 de oameni, cei mai mulţi în judeţele Călăraşi, Ilfov, Dâmboviţa şi Prahova pe segmentele de drum A2-Lehliu şi A1-Km 52-57. Alte 27 de persoane rămase înzăpezite pe A2 au fost salvate şi sunt cazate acum la sediul Primăriei Lehliu. Comandamentului de iarnă, al cărui şef este Dan Şova, şeful CNADNR, nu a venit la nicio şedinţă de comandament, deşi Oprea a ameninţat cu demisia „responsabilii care nu sunt prezenţi”.

UPDATE ora 20.20: Militarii au tăiat parapeţii dintre cele două sensuri de mers ale A1 iar maşinile pot ieşi una câte una pe celălalt sens de mers, spre Piteşti, care va fi utilizat numai pestru scoaterea maşinilor spre Bucureşti. Operaţiunea are loc la 8 ore de la închiderea autostrăzii cu tot cu maşinile aflate în trafic. 

UPDATE ora 19.30: CNADNR anunţă că de pe A1 București-Pitești au fost scoase din blocajul de la km 52, până la această oră, 35 de vehicule. “Precizăm că persoanelor blocate în  trafic li s-au asigurat provizii de apă și ceai. Menționăm că în cel mai scurt timp posibil aceștia urmează să fie evacuați din zona afectată”.

UPDATE ora 18.00: “TIR-urile au fost trase pe dreapta, nu circulă pentru că principalele blocaje au apărut din cauza camioanelor”, a declarat premierul Victor Ponta la şedinţa Comandamentului de iarnă, organizată la sediul Ministerului de Interne.

UPDATE 17.30: CNADNR revine cu un comunicat în care precizează că “la Autostrada A1 București-Pitești se lucrează la degajarea părții carosabile pe Calea II, urmând ca până la lăsarea serii să fie finalizate toate operațiunile de salvare a celor blocați pe acest segment de drum. Precizăm că la această operațiune de salvare participă și efective ale Armatei Române”.

UPDATE 17.30: TAB-ul Armatei staţionează în spatele coloanei de maşini, fiindu-i imposibil să înainteze. Sunt mai multe coloane de maşini blocate. Deja începe să se întunece.

UPDATE ora 17.20: Într-o intervenţie telefonică la Realitatea Tv, o persoană aflată într-o maşină blocată anunţă că o autospecială a Jandarmeriei a sosit pe sensul opus al autostrăzii, în dreptul unei ambulanţe aflate în faţa maşinii sinistratei, iar răniţii au fost scoşi cu targa şi transferaţi peste parapet, pentru a fi duşi la spital. 

UPDATE ora 17.15: 40 de militari, 3 transportoare blindate şi 2 utilaje de deszăpezire au fost trimise de MApN pe autostrada A1.

UPDATE ora 17.00: Pe sensul Bucureşti – Piteşti, la ora 16.30 a fost degajată partea carosabilă pe Calea I, iar pe Calea II se lucrează la evacuarea vehiculelor implicate în accident, precum și pentru degajarea părții carosabile de zăpadă, anunţă CNADNR.

UPDATE ora 16.40: Emilian Buican, comisar şef la Poliţia Autostrăzi, a declarat, într-o altă intervenţie telefonică la Antena 3, că maşinile blocate pe A1 au intrat pe autostradă în intervalul 10.30 – 12.00, cât autostrada a fost deschisă traficului, dar în maxim o oră vor veni forţe de la Armată să îi salveze.

UPDATE ora 16.30: Autostrada Bucureşti – Piteşti a fost închisă la ora 12.00 cu tot cu maşini aflate pe zeci de kilometri, iar oamenii sunt disperaţi, nu mai au combustibil iar zăpada le-a ajuns la geamuri. Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, o persoană anunţă că se află în coloana de maşini la o distanţă de 40 de km de Bucureşti, de mai bine de 4 ore: “Nimeni nu ne-a anunţat să nu intrăm pe autostradă, nu am întâlnit niciun echipaj de Poliţie. Nu ştim cât vom mai rămâne aici, nu ne spune nimeni nimic”.

Pe autostradă sunt blocate în trafic şi 3 ambulanţe cu 6 răniţi. 

UPDATE ora 15.00: CNADNR anunţă, într-un comunicat remis redacţiei, că “pe autostrada A1 București-Pitești, km 52, din cele 15 de vehicule care erau blocate, la această oră (15.00) au mai rămas doar 7, CNADNR SA acționând cu 11 utilajele de deszăpezire în vederea deblocării acestora”. Reprezentanţii companiei promit că vor redeschide A1 “îndată ce condițiile meteo-rutiere vor permite circulația în siguranță a participanțiilor la trafic”.

Tamponarea în lanţ s-a produs în jurul orei 12.00, când autorităţile au dispus şi oprirea circulaţiei pe A1.

Amintim că un carambol s-a produs (la ora 11.17) şi pe A2, la km 58, cu circa 20 de maşini, iar o persoană a rămas în carcerată, necesitând intervenţia echipajelor ISU.

Redăm integral comunicatul remis redacţiei din  partea FORT:

„Din cauza lipsei de intervenţie cu material antiderapant şi a unei proaste gestionări a informaţiilor puse la dispoziţia participanţilor la trafic, şoselele din sudul României au devenit o adevărată capcană.

Din nou lipsa parazăpezilor în zonele afectate anual de viscol, coroborat gheţii formate la nivelul asfaltului – cum este şi cazul autostrăzii A1 – au condus la evenimente rutiere grave, în care au fost implicate zeci de maşini.

Totodată, trebuie menţionat că sistemul de monitorizare şi informare asupra traficului, infrastructurii şi condiţiilor de circulaţie pe autostrăzile A1 şi A2 nu au anunţat în timp util participanţii la trafic cu privire la accidentele produse şi, astfel, s-a ajuns în situaţia de carambol.

În urma acestor evenimente, viaţa participanţilor la trafic a fost pusă grav în pericol, în timp ce autovehiculele au fost grav avariate, multe dintre acestea fiind distruse total.

În cazul în care evenimentele meteorologice ar fi apărut în timpul săptămânii, proporţiile dezastului ar fi fost mult mai mari, având în vedere traficul comercial de pe şoselele României.

Comandamentul de iarnă din nou nu a funcţionat corespunzător, ajungându-se la situaţia în care informaţiile transmise sunt contradictorii în ceea ce priveşte drumurile închise sau deschise circulaţiei.

Iar site-ul CNADNR se actualizează în funcţie de solicitările presei.

Între timp, Ministerul Transporturilor doarme adâncit în somnul veşnic al incompetenţei, nepotismului şi iresponsabilităţii.

Federaţia Operatorilor Români de Transport solicită public Guvernului României să ia măsurile ce se cuvin împotriva celor ce se fac răspunzători pentru situatia creată”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.