INS: 6% creștere economică în T2 și 5,2% în S1. Dragu: Este sustenabilă!

dragu-ciolosCifrele prezentatre astăzi de Institutul Național de Statistică (INS) depășesc orice așteptări: Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 6% pe seria brută şi cu 5,9% pe seria ajustată sezonier în trimestrul II (T2) din 2016 faţă de perioada similară din 2015, iar în semestrul I (S1), creșterea economică a fost de 5,2%, pe seria brută şi de 5,0% pe seria ajustată sezonier.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, precizează că temerile legate de o posibilă revenire la perioada anterioară crizei nu sunt întemeiate, deoarece creșterea economică a României este una sustenabilă, fiind bazată și pe investiții.

“Cifrele venite astăzi de la INS confirmă și chiar depășesc estimările noastre (4,2% în S1 – n.r.). Creșterea economică este una sustenabilă, bazată pe un avans cu 15% al cheltuielilor cu investițiile, cu 9% al construcțiilor în trimestrul al II-lea și realizată în condițiile unei reduceri a creșterii comerțului cu amănuntul. Serviciile pentru întreprinderi și-au amplificat creșterea de la 7,8% în trimestrul I la 9,5% în trimestrul al II-lea. Asta arată că nu e o creștere bazată doar pe consum, ci și pe investiții și că temerile legate de o posibilă revenire la perioada anterioară crizei nu sunt întemeiate”, adaugă ministrul Finanțelor, citată într-un comunicat al MFP.

Pe primul loc în UE

“Și în ceea ce privește creșterea economică în trimestrul doi din 2016 față de primul trimestru al anului, țara noastră s-a situat pe primul loc în UE. Produsul Intern Brut a fost, în termeni reali, cu 1,5% mai mare în trimestrul II din 2016, față de trimestrul I din 2016, fiind o creștere economică sustenabilă. Rezultate bune au mai înregistrat Ungaria cu 1,1% și Polonia și Slovacia, cu 0,9%. Creșterea economică trimestrială este semnificativ mai mare decât cea așteptată de analiștii economici, de 4,1% an/an în trimestrul II. Aceasta a fost influențată de producție — creșteri importante le-au avut serviciile, construcțiile și agricultura, dar și de dinamica consumului privat, susținută de reducerea TVA și de creșterea câștigului salarial mediu brut pe economie”, se mai arată în comunicat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.