Investiţiile străine au scăzut cu 19,4% în primul semestru

În ciuda promisiunii premierului Victor Ponta de a atrage “minimum 10 miliarde euro” până la sfârşitul anului, în primul semestru s-au reuşit investiţii străine directe de numai 666 milioane de euro – cifră fatidică -, în scădere cu 19,4% faţă de perioada similară a anului anterior, când fluxul de capital străin intrat pe piaţa locală a atins 826 milioane de euro.

Creditele intragrup au însumat 570 milioane euro, iar participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au totalizat 96 milioane euro, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR).

Amintim că prim-ministrul Victor Ponta anunţa, la lansarea Planului naţional de investiţii, pe lângă lansat cele “minimum 10 miliarde euro” în energie, resurse minerale, agricultură, industrie şi infrastructură, „cel puţin 50.000 locuri de muncă”.

Deocamdată e jale mare în acest domeniu, rata şomajului atingând 7,6% în iunie, în creştere continuă. Dar este drept că şi planul premierului a fost lansat abia luna trecută.

Cel puţin în infrastructura rutieră, şantierele CNADNR sunt întârziate – asta dacă nu au fost abandonate de constructorii neplătiţi. La rectificarea bugetului, în iulie, de la Transporturi au fost tăiate fonduri de aproape 1 miliard de euro.

Anul trecut, investiţiile străine directe atrase de România au scăzut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% faţă de 1,8 miliarde de euro, în 2011.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.