Investitiile straine directe au scazut cu 45% in primele 5 luni

Investitiile straine directe au scazut cu 45% in primele 5 luni din 2012, respectiv cu 384 milioane de euro, ajungand la nivelul de 465 milioane euro, potrivit datelor publicate, vineri, de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Sunt considerate  investitii straine directe: capitalul social varsat si rezervele ce revin unui investitor nerezident care detine cel putin 10% din capitalul social subscris al unei intreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta si intreprinderea in care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta. De asemenea, sunt considerate investitii straine directe capitalurile din companiile rezidente asupra carora investitorul nerezident exercita o influenta semnificativa pe cale indirecta si anume: capitalurile proprii ale asociatelor si filialelor rezidente ale intreprinderii rezidente in care investitorul nerezident detine cel putin 10% din capitalul social subscris.

Datele BNR arata ca participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au insumat 492 milioane euro, iar creditele intragrup au avut o valoare negativa de 27 milioane euro. Aceste investitii au finantat 24,2% din deficitul contului curent in primele 5 luni.

“Mai putem spera la mari investitii de capital? Tara depinde in continuare de investitii externe. Nu cred ca, in continuare, noi am putea sa atragem foarte multe investitii de portofoliu. Productivitatea si crearea locurilor de munca depind de investitii. Investitiile directe in sectoare neproductive cred ca au ajuns la o limita. Pentru ca investitiile sa creasca productivitatea unei tari, e nevoie de tehnologie”, a declarat Mugur Isarescu, la dezbaterea organizata de BNR pe problemele cresterii economice, inflatiei si cursului de schimb.

La eveniment au fost invitati si provocati sa ofere raspunsuri Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Florin Citu, analist economic, Vlad Muscalu, Senior Economist la ING, si Dan Armean, prof. univ. dr. la ASE.

Isar: “Regula lui 44” este optima pentru Romania

In timp ce Guvernatorul bancii centrale a accentuat mai ales influenta cursului de schimb si investitiilor asupra cresterii, Lucian Isar a abordat “economia complexitatii”, polii de crestere si cadrul macroeconomic bazat pe “Regula lui 44” (tinte propuse pentru deficit bugetar de 4% din PIB si pentru inflatie de 4%). El considera aceasta regula ca fiind optima pentru Romania si pentru caracteristicile unei economii emergente.

De cealalta parte, Florin Citu a adus in centrul discutiei relatiile dintre variabile nominale (curs de schimb, inflatie, rata dobanzii, etc.) si cele reale (crestere economica, PIB, ocupare, etc.), iar profesorul Dan Armean a avansat problema capitalului uman si efectele austeritatii. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.