Isarescu: O detensionare a situatiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult, ar mari increderea investitorilor

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a declarat joi, intr-un briefing de presa, ca “o detensionare a situatiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult”, intrucat  „o calmare a situatiei financiare europene nu se intrevede in urmatoarele saptamani”, toate datele aratand ca tensiunile se vor pastra. “Suntem in fata unor decizii majore pe care le vor lua, in perioada urmatoare, autoritatile europene. Probabilitatea este mare ca presiunile sa continue, din acest punct de vedere, si, in consecinta, o clarificare, o detensionare a situatiei politice interne ne-ar ajuta foarte mult, ar mari increderea investitorilor”, a explicat Isarescu. Declaratiile lui au survenit cu putin timp inainte de anuntarea, de catre Curtea Constitutionala, a amanarii pana in 12 septembrie a deciziei privind referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca, pe plan extern, se remarca deteriorarea perspectivelor activitatii la nivel global in conditiile unor aversiuni fata de risc ale investitorilor si ale incertitudinilor privind solutionarea durabila a crizei datoriilor suverane din zona euro. „Aceasta evolutie suprapusa persistentei tensiunilor politice interne genereaza iesiri nete de capital cu impact nefavorabil asupra cursului de schimb al leului”, a precizat guvernatorul BNR.

In alta ordine de idei, o parte din titlurile de stat emise in lei si aflate in posesia nerezidentilor au fost vandute. “Cu alte cuvinte, a crescut oferta de lei si a crescut concomitent si cererea de valuta, iar o asemenea miscare are proportii pentru dimensiunile economiei romanesti. E vorba aici de cateva miliarde de lei, dupa datele noastre, mai mult decat preliminare, dar aceste date urmeaza sa le analizam in continuare. Bineinteles ca influenteaza piata valutara din Romania si, in general, cotatiile leului”, a spus Isarescu.

Ela mai aratat ca nu se reinnoiesc la scadenta liniile de credit ale unor banci comerciale.

„Nu avem intreruperi ale acestor linii, dar observam o inclinatie mai scazuta pentru a reinnoi cu diverse motivatii aceste linii de credite si acestea creeaza probleme in domeniul finantarii deficitului de cont curent. Mai avem si alte canale prin care se observa efectul nefavorabil pentru noi, in special pentru situatia raportului cerere/oferta pentru moneda nationala. Deci se observa efectele nefavorabile care se duc pana la nivelul cursului de schimb, atata vreme cat asemenea iesiri de capital nu sunt contrabalansate sau nu au fost contrabalansate de intrari suplimentare. Am fi fost fericiti, de exemplu, ca aceste iesiri de capitaluri sa fie cel putin partial contrabalansate de intrari mai mari de fonduri europene. Nu am constatat acest lucru. Aceste miscari au fost contrablansate de BNR prin miscari specifice. Aici este vorba nu numai de interventii in sensul strict al cuvantului, intrucat noi nu intrevedem, in saptamanile urmatoare, o calmare a situatiei financiare europene”, a spus Isarescu.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, joi, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.