Mai presus de lege: Senatorii au decis că Mircea Diaconu rămâne în funcţie, împotriva sentinţei ICCJ. Tupeu şi cu MCV

Plenul Senatului a respins, în şedinţa de marţi, încetarea mandatului de senator a lui Mircea Diaconu (PNL), pentru care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis în iunie a.c. o sentinţă definitivă şi irevocabilă privind incompatibilitatea sa. Tot marţi, cu un tupeu inimaginabil, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a anunţat că Parlamentul va transmite comisarului european pe Justiţie, Viviane Reding, o scrisoare în care va arăta evoluţiile îndeplinite pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). Petru Filip, vicepreşedintele Senatului, recunoaşte însă că incompatibilitatea lui Diaconu va da naştere la comentarii “proaste” în plan european şi “vom trage în continuare consecinţele”.

Împotriva încetării mandatului de senator s-au exprimat 32 de senatori, în timp ce „pentru” eliminarea lui din Parlament au votat 23 de senatori. Alţi 10 senatori s-au abţinut de la vot. Votul a fost secret şi electronic.

Comisia juridică a Senatului a analizat, în şedinţa din 11 septembrie, scrisoarea înaintată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) referitoare la starea de incompatibilitate în care se află senatorul liberal Mircea Diaconu şi a stabilit că plenul Senatului este cel în măsură să constate starea de incompatibilitate şi să ia decizie cu privire la acest caz.

De atunci, Senatul nu a mai întrunit cvorumul necesar pentru a lua act de sentinţa ICCJ. Precizăm că, potrivit legii, Senatul nu trebuia decât să ia act de încetarea mandatului de senator a incompatibilului Mircea Diaconu.

El anunţase că va candida pentru un nou mandat de senator din partea PNL, deşi legea îi interzice să mai deţină o funcţie de demnitate publică timp de 3 ani.

În 23 octombrie, văzând că Senatul tot amână de 4 luni şedinţa cu cazul Diaconu – timp în care acesta şi-a încasat indemnizaţia -, ba, mai mult, că acesta are de gând să şi candideze, ANI a somat, practic, printr-o adresă, Senatul să îl revoce, avertizând că acesta nu mai poate candida 3 ani.

Pensia de senator, pe viaţă, marea miză

Între timp, Mircea Diaconu s-a răzgândit şi nu mai apare pe listele finale de candidaţi ai USL, din partea PNL, pentru Colegiul Senatorial Câmpulung Muscel – Curtea de Argeş.

Mircea Diaconu mai are în justiţie o problemă nerezolvată: conflictul de interese, cu 4 capete de acuzare: din poziţia de director al teatrului, Mircea Diaconu a promovat-o pe soţia sa, Diana Lupescu, în funcţia de regizor artistic al instituţiei, realizând, potrivit procurorilor, “în mod direct un folos material pentru soţia sa”.

Până una-alta, bătălia actorului se duce pentru pensia de senator, pe care o va încasa pe viaţă, dacă va reuşi să-şi ducă mandatul până la final.

Zgonea o ia la mişto pe Reding

“Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis că Parlamentul României va transmite o scrisoare doamnei comisar european Viviane Reding cu privire la evoluţiile şi obligaţiile pe care Parlamentul le are în îndeplinirea acelor criterii de mecanisme de cooperare şi verificare pentru acest an. Vrem să arătăm că procesul în reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei nu au fost întrerupte de evenimentele din iulie, că există un larg consens la nivelul autorităţilor din România cu privire la continuarea aplicării măsurilor necesare în aceste domenii şi în vederea consolidării progreselor înregistrate în ultimii ani, că programul de guvernare al actualei majorităţi a fost votat de Parlament şi că toţi indicatorii prevăzuţi în MCV sunt şi în strategia noastră“, a declarat Zgonea, la finalul şedinţei Biroului permanent al Camerei.

Petru Filip: Vor trage în continuare consecinţele

“În momentul în care o astfel de decizie va ieşi în zona publică, evident, comentariile vor fi dintre cele mai proaste – cred eu – cel puţin în plan european, pentru că e clar că e vorba de o separare a puterilor şi orice fel de interpretare în astfel de situaţie este greu de susţinut. Aici discutăm despre o decizie a unei instanţe care, în condiţiile votului de astăzi, va da naştere la foarte multe comentarii, atât în plan naţional, cât şi internaţional. Vom deconta anumite lucruri la care ne gândim aşa cum ne gândim. (…) Vorbim despre proceduri care trebuie aplicate, că ne plac, că nu ne plac, iar consecinţele le vom trage în continuare”, a recunoscut Petru Filip, vicepreşedintele Senatului, referitor la raportul MCV.

Comisia Europeană a transmis României că în raportul suplimentar privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie va ţine cont inclusiv de aplicarea constatărilor de incompatibilitate sesizate de Agenţia Naţională de Integritate şi confirmate de justiţie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.