Mai puţine locuinţe construite

Numărul locuinţelor finalizate în primele 9 luni a scăzut cu 8,35% (respectiv 2.430 unităţi) comparativ cu perioada similară a anului trecut, de la 29.084 locuinţe la 26.654, cele mai multe dintre acestea fiind realizate din fonduri private, relevă datele provizorii publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuţia în profil regional pune în evidenţă o scădere a numărului locuinţelor terminate, în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-966 locuinţe), Centru (-827 locuinţe), Sud-Est (-412 locuinţe), Nord-Vest (-290 locuinţe), Bucureşti-Ilfov (-226 locuinţe), Sud-Muntenia (-71 locuinţe) şi Vest (-50 locuinţe).

La polul opus, singura creştere s-a consemnat în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (+412 locuinţe).

Pe medii de rezidenţă, în perioada analizată s-a înregistrat o creştere a ponderii locuinţelor terminate în mediul rural, cu 56,7%.

Totodată, în funcţie de finanţare, în trimestrul al treilea din acest an, faţă de perioada corespunzătoare din 2011, a scăzut numărul locuinţelor realizate din fonduri private cu 2.358 locuinţe, iar numărul locuinţelor realizate din fonduri publice s-a diminuat cu 72 de locuinţe.

Datele INS arată faptul că numai în trimestrul III din 2012 au fost date în folosinţă 10.588 locuinţe, în scădere cu 690 locuinţe, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul rural (60%), în timp ce repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, faţă de trimestrul III 2011, în trimestrul III 2012, a scăzut numărul locuinţelor realizate din fondurile private cu 744 locuinţe, iar numărul locuinţelor realizate din fondurile publice a crescut cu 54 locuinţe.

În funcţie de profilul regional, există o tendinţă de scădere a numărului locuinţelor terminate, per total, cu 690 locuinţe, scădere reflectată în regiunile de dezvoltare: Nord-Est (-456 locuinţe), Centru (-342 locuinţe), Sud-Est (-265 locuinţe), Vest (-70 locuinţe) şi Sud-Muntenia (-63 locuinţe).

Creşteri s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (+351 locuinţe), Bucureşti-Ilfov (+80 locuinţe ) şi Nord-Vest (+75 locuinţe).

Sursa datelor INS o constituie Cercetarea statistică trimestrială ‘Construcţii de locuinţe’ (LOC TR), suportul informaţional pentru stabilirea numărului de locuinţe terminate în cursul perioadei analizate, precum şi în curs de execuţie la sfârşitul aceluiaşi interval.

În cercetare au fost luaţi în calcul toţi operatorii economici, inclusiv unităţile specializate în contractarea, construirea şi vânzarea locuinţelor către populaţie, unităţile administraţiei publice care au finanţat construcţiile de locuinţe din surse proprii sau atrase, precum şi consiliile locale (municipale, orăşeneşti, comunale) care urmăresc şi locuinţele finalizate şi executate de populaţie în regie proprie. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.