Mechel Târgovişte a livrat primele şarje, dar disponibilizările rămân

Mechel Târgovişte anunţă că a efectuat, marţi, primele livrări de oţel beton, după reluarea activităţii în data de 15 martie. Însă strategia de restructurare a combinatului intrat recent în insolvenţă rămâne valabilă, astfel că 512 oameni vor fi disponibilizaţi. Ei au primit deja preaviz pentru 20 de zile, cu promisiunea că vor avea 3 salarii compensatorii. Luni, circa 300 dintre ei şi alţi angajaţi încă rămaşi la lucru pentru nu se ştie cât timp au protestat în faţa Prefecturii Dâmboviţa. 

”După repornirea cu succes a producţiei în data de 15 martie 2013, Mechel Târgovişte a început şi onorarea comenzilor. Ca urmare a contractelor deja realizate, primele livrări de oţel beton de anul acesta pleacă, începând de astăzi (marţi, n.r.), către companii de pe piaţa internă”, se arată într-un comunicat al Mechel Târgovişte.

În document se mai arată că ”în conformitate cu noua strategie, vânzarea produselor se va putea face de acum pe baza contractelor cu distribuitori sau consumatori finali”.

Decizia, susţine Mechel Târgovişte, vizează eficientizarea şi dinamizarea vânzărilor, precum şi o mai bună corelare a acestora cu producţia.

Din decembrie a anului trecut, angajaţii Mechel Târgovişte au intrat în şomaj tehnic, primind 75% din salariul de bază. Activitatea Mechel Târgovişte a fost reluată din 15 martie, însă cu 75% din personal. Astfel, din cei circa 2.000 de angajaţi au fost disponibilizaţi 512.

Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte avea în 1990 peste 10.000 de salariaţi. Numărul acestora a ajuns în anul 2000 la 5.700, iar până ieri combinatul avea aproximativ 2.000 de angajaţi. Va rămâne cu şi mai puţini.

Combinatul a fost preluat în 2002 de firma elveţiană Conares Trading, care a devenit ulterior operatorul grupului metalurgic rus Mechel.

La sfârşitul lunii februarie a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei româneşti Nikarom SRL.

Astfel, Nikarom a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.