UPDATE 2! Meleşcanu: Băsescu a încălcat legea prin de declaraţiile sale. Nu am iniţiat HG 223/2013 dar am considerat oportună modificarea Legii SIE

Fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, a negat astăzi, într-o conferinţă de presă, că HG 223 din aprilie 2013 a fost iniţiată de el – aşa cum a spus aseară preşedintele Traian Băsescu -, el argumentând că, potrivit legii, serviciile de informaţii şi şefii lor nu au drept de iniţiativă legislativă. Meleşcanu, care a demisionat acum 3 săptămâni din fruntea SIE pentru a candida la Preşedinţia României, recunoaşte însă că a considerat “oportună” modificarea Legii SIE, cu justificarea că ar fi existat posibilitatea ca informaţiile să fie utile în campania electorală.

UPDATE 17 octombrie: Meleşcanu a recunoscut, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Traian Băsescu nu i-a cerut o listă a ofiţerilor acoperiţi, ci numele celor din Guvern. El a justificat că “numele înseamnă mai multe persoane” şi că de aceea el a vorbit despre o listă.

UPDATE 15 octombrie: Traian Băsescu i-a replicat atât lui Meleşcanu, despre care a spus că a dezinformat atunci când a spus că preşedintele i-a cerut lista cu ofiţerii acoperiţi, cât şi conducerii SIE care, prin comunicatul emis ieri, a intrat în jocul politic al premierului şi al fostului şef al SIE. 

UPDATE: SIE vine în sprijinul fostului său şef, precizând într-un comunicat că HG privind informaţiile secrete nu trebuia să treacă prin CSAT, iar ”în privinţa statutului personalului SIE, modificarea adusă de HG nr. 223/2013 nu reprezintă o extindere, ci o restrângere a categoriilor de personal protejate la nivel de secret de stat”.

Serviciul argumentează că ”nevoia acestei precizări explicite, care particularizează prevederile legale în materie, a fost generată de situaţiile concrete cu care Serviciul s-a confruntat în ultimii 10 ani, când peste 70 de ofiţeri operativi au fost deconspiraţi, situaţie de natură să producă prejudicii majore SIE, în condiţiile în care personalul este resursa cea mai importantă a Serviciului iar deconspirarea unui ofiţer atrage după sine deconspirarea acţiunilor SIE şi implicit, afectarea intereselor României sau ale partenerilor săi strategici”.

Nu ne amintim însă ca în presa ultimilor 10 ani ani să fi apărut vreun caz de deconspirare –  având în vedere că în România jurnaliştii află cam tot, mai devreme sau mai târziu.

Meleşcanu zice că n-a vrut ca informaţiile să fie utilizate în campania electorală, el însuşi candidând

“Potrivit prevederilor constituţionale şi a tuturor legilor în vigoare, serviciile de informaţii şi şefii acestora nu au drept la iniţiată legislativă. Eu consider însă oportună HG, pentru că ar fi existat posibilitatea ca informaţiile la care face referire această HG să fie utilizate în campanie electorală, aşa cum aţi văzut aseară. Nici preşedintele, nici primul ministru, nici directorul SIE nu poate trimite oameni cu bună ştiinţă care să-şi rişte libertatea şi uneori chiar viaţa, aşteptându-i ca la întoarcerea în ţară să-i deconspire”, a declarat Meleşcanu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997-2001 şi că Meleşcanu, ca şef al SIE, a ascuns acest lucru, deşi trebuia să îl informeze pe şeful statului, potrivit legii, atunci când a fost învestit Guvernul Ponta.

Acum fost director al SIE şi candidat la Preşedinţie, Meleşcanu susţine că la momentul în care preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat “informaţiile privind identitatea ofiţerilor acoperiţi” el se afla “sub incidenţa unor norme legale în vigoare” şi a dat ca exemplu legea referitoare la activitatea SIE şi a serviciilor de informaţii în general, Legea 1/1998, unde la articolul 10 se precizează: “Sursele de informare, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nicio împrejurare”.

Meleşcanu minte când spune că Băsescu a cerut lista cu ofiţerii acoperiţi

Meleşcanu consideră că Traian Băsescu a încălcat legea prin declaraţiile pe care le-a făcut şi a ţinut să precizeze că acesta este primul preşedinte postdecembrist care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi.

”Traian Băsescu este primul preşedinte din 1989 şi până astăzi care a solicitat serviciilor de informaţii liste cu ofiţerii acoperiţi. La ce i-au folosit, aţi văzut aseară”, l-a acuzat el.

Precizăm însă că şeful statului a cerut numai informaţii despre membrii Guvernului, şi anume “dacă în Guvern se află actuali sau foşti ofiţeri acoperiţi”.

Teodor Meleşcanu a refuzat să confirme sau să infirme dacă premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997-2001.

Foştii spioni, protejaţi prin extinderea legii

Pentru a-şi susţine afirmaţia că Ponta a fost ofiţer al SIE, Băsescu a prezentat HG 223/2013, prin care, pentru a-l acoperi pe premierul Victor Ponta, a fost modificată o Hotărâre de Guvern din timpul Guvernului Adrian Năstase, declasificându-se activităţile SIE şi încălcându-se, totodată, Legea de funcţionare a Serviciului.

Şeful statului a explicat că HG a Guvernului Năstase aproba lista cuprinzând categoriile de informaţii secrete de stat din domeniul de activitate al SIE, care avea o anexă secretă, nepublicată vreodată. Această HG prevedea la secrete de stat personalul SIE, “nu şi agenţii”, a precizat Traian Băsescu.

Prin HG 223 din aprilie 2013 s-a făcut o extindere, devenind secret de stat “personalul din domeniul activităţii informative chiar şi după încetarea în orice mod a raporturilor de muncă sau de serviciu”, a precizat Băsescu, adăugând că anexa nu a mai rămas secretă. În acest mod, a fost încălcată Legea Serviciului, care prevede că “activitatea SIE are caracter de secret de stat”.

Complicitate

Întrebat de jurnalişti cine a iniţiat legea (HG 223), Meleşcanu a spus că nu a lucrat la ea, dar că şi-o asumă.

Traian Băsescu a susţinut că HG 223/2013, prin care s-a extins protecţia acordată ofiţerilor activi şi celor care şi-au încetat raporturile cu Serviciul, a fost iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier.

Întrebat dacă Meleşcanu este complice la acest lucru, Băsescu a răspuns: “Total”.

Preşedintele a adăugat că Meleşcanu este prieten cu socrul premierului, Ilie Sârbu, şi a adăugat că nu crede că această Hotărâre a trecut prin Guvern:

“Eu nici nu cred că a fost o discuţie în Guvern (…) Dar această Hotărâre înainte să ajungă în Guvern trebuia să treacă prin CSAT, pentru că CSAT aprobă clasificarea documentelor serviciilor de informaţii (…) Dacă ar fi fost adusă n-ar fi trecut de mine niciodată, cu acea extindere, la punctul 4 în care şi cei care nu mai lucrează rămân ascunşi toată viaţa lor. Nu se poate aşa ceva”, a afirmat el.

Intervenţia politicului în treaba Serviciilor

Traian Băsescu a mai spus că prin această HG, Teodor Meleşcanu şi Victor Ponta “au vulnerabilizat” SIE, demonstrând, totodată “intervenţia politicului în treaba Serviciilor”.

“Pe mine m-a deranjat cumplit jocul politic. Un om pe care l-am numit politic şi am avut încredere în domnul Meleşcanu. A ajuns să facă un astfel de joc, târâind în mod nedrept Serviciul într-o acţiune politică de dragul de a acoperi un politician, care la ora aia nici măcar nu mai era în Serviciul de Informaţii Externe. Eu nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât sunt supărat pe Meleşcanu, că a dat toate activităţile secret de stat, le-a pus în MO de dragul de a face acea extindere de la ofiţeri activi şi la rezervişti”, a afirmat şeful statului.

Fără CSAT

Şeful statului a acuzat că această Hotărâre nu a trecut prin CSAT: “Trebuia să treacă prin CSAT, pentru că CSAT-ul aprobă toate activităţile secret de stat. Dacă ar fi venit la mine aş fi respins-o”.

“Această Hotărâre n-ar fi trecut niciodată, pentru că ea listează toate activităţile secrete ale SIE”, a spus Băsescu. El consideră că ce au făcut Meleşcanu şi Ponta este “ilegal”.

“Dacă aş fi un specialist – şi specialiştii au făcut-o deja, de la toate Serviciile – după activităţile secret de stat pe care le are SIE i-aş face şi organigrama”, a explicat Băsescu.

Întrebat de jurnalişti, astăzi, dacă lista din HG 223/2013 a trecut prin CSAT, Meleşcanu a recunoscut că nu, precizând că asemenea documente nu au fost niciodată discutate în Consiliu:

“Listele nu sunt legate doar de categoriile de informaţii secrete ale serviciilor, ele conţin liste ale tuturor ministerelor şi instituţiilor din România care îşi clasifică în mod legal categoriile de informaţii care constituie obiect de regim secret sau strict secret şi în consecinţă de la serviciile de informaţii, MAE până la ANSVSA (…) sunt trecute şi aduse la zi ca urmare a faptului că sunt, de fapt, anexe la o HG şi nu au trecut niciodată prin CSAT”.

HG 223, croită încă din 2011

Întrebat de ce a fost nevoie de lege în 2013 şi nu în alt an, Meleşcanu a spus că “HG a fost făcută în 2011 dar datorită faptului că în 2012 am avut referendum, s-a considerat că nu e bine să se intre cu o temă care ar putea crea dezbateri şi s-a adoptat abia în 2013”.

El a arătat că anexa de la HG a fost făcută publică de el, întrucât “cel care poate schimba caracterul secret al unui document este emiţătorul”, iar SIE avea mai multe procese în instanţă.

Am avut procese în instanţă şi nu a putut fi opozabil principiul că nu au voie să-şi dezvăluie identitatea (ofiţerii) şi e un caz celebru – nu vreau să-l mai aduc eu în amintire, am fost în judecată cu un fost lucrător, Dragomir îl chema, din SIE – şi la tribunal ni s-a respins acţiunea întrucât anexa înainte era secretă şi în consecinţă nu era opozabilă. Până când nu se publică în MO nu sunt sunt opozabile unei alte părţi”, a explicat Meleşcanu.

Valer Marian, “vinovatul”

Traian Băsescu a precizat că, iniţial, nu a remarcat HG 223/2013, dar că i-a atras atenţia interpelarea senatorului Valer Marian din 2 septembrie 2013.

Invocând dreptul românilor de a cunoaşte “părţile nebuloase” din trecutul conducătorilor, Valer Marian – fost membru PSD – a formulat 30 de întrebări adresate premierului Victor Ponta. Printre altele, şeful Executivului era chestionat dacă şi-a bătut bestial tatăl, dacă a întreţinut la Paris “relaţii nefireşti” cu un fost ofiţer SIE şi dacă a participat la orgii sexuale într-un hotel din Târgu Jiu.

Cea de a şasea întrebare din interpelarea lui Valer Marian viza colaborarea lui Victor Ponta cu SIE: “Dacă este adevărat că în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat de Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitatea deplin conspirată denumită «Umbre» sau H? Dacă aţi fost trimis la specializare antimafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie”.

Victor Ponta nu a răspuns niciodată acestei interpelări.

Anterior, în iulie 2013, Valer Marian depusese o plângere penală împotriva premierului la Parchetul General, acuzându-l de calomnie, după ce premierul l-a jignit spunând despre el că  “e…” şi le-a reproşat jurnaliştilor că profita de un om care are “probleme de sănătate”.

Ponta a făcut aceste afirmaţii după ce Valer Marian a depus un denunţ la DNA împotriva lui Liviu Dragnea care, la rândul său, a spus despre casta că “are grave probleme de sănătate”. Valer Marian a susţinut în faţa jurnaliştilor că “După ce am început să critic PSD-ul, în opinia lui Ponta şi Dragnea am probleme psihice”. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.