Ministrul german de Interne: „Romania se angajeaza pe o cale politica indoielnica”. Tutilescu recunoaste ca sansele la Schengen au scazut

Hans-Peter Friedrich, ministrul german de Interne, si-a exprimat miercuri, intr-un interviu, indoiala cu privire la o aderare apropiata a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. “Se poate ca anularea prevazuta a controalelor pe aeroporturi si in porturi sa fie intarziata in continuare”, a declarat ministrul, pentru cotidianul regional german Hamburger Abendblatt, adaugand ca “nu vede pentru mult timp (de-acum inainte) deschiderea frontierelor terestre”. Marian Tutilescu, seful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, a recunoscut ca sansele Romaniei la o aderare apropiata la Schengen au scazut, precizand ca in Olanda au loc alegeri chiar in preajma Consiliului JAI, ceea ce ar putea determina amanarea termenului de aderare.

“Din nefericire, evolutia din Bulgaria nu este atat de avansata pe cat puteam spera. Romania se angajeaza pe o cale politica indoielnica. Trebuie sa ne uitam, desigur, in cadrul unei aderari a unei tari la Spatiul Schengen la situatia (cu privire la) statul de drept”, a precizat Hans-Peter Friedrich.

Reactii precum cea a ministrului german de Interne erau de asteptat, a declarat, miercuri, la RFI, seful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu. El a admis ca sansele Romaniei de a primi o veste buna la Consiliul JAI din septembrie au scazut.

“Intr-o oarecare masura era de asteptat, dar deocamdata nu avem reactii oficiale. Ca atare, abordarea privind aderarea in doua trepte a Romaniei si Bulgariei o vom mentine ca obiectiv pentru urmatorul Consiliu Justitie si Afaceri Interne din septembrie. Pentru ca Romania indeplineste absolut toate cerintele tehnice, am stabilit cu ocazia ultimului Consiliu JAI ca intre raportul pe justitie si aderarea la Spatiul Schengen, intre Mecanismul de Cooperare si Verificare si problematica Schengen nu exista o legatura juridica si nu poate fi facuta o legatura juridica, dar pe de alta parte stim cu totii ca avem nevoie de unanimitate in vot, asa incat nu exclud posibile reactii negative la acest Consiliu”, a precizat Tutilescu.

Tot Olanda e de vina

El a adaugat ca “din pacate, in Olanda situatia este la fel de confuza, pentru ca sa nu uitam ca in data de 12 septembrie vor avea alegeri anticipate, Consiliul JAI va avea loc in 19 septembrie, nu exista timpul material pentru constituirea si intrunirea noului Parlament”.

„Ca atare, este posibil ca actualul Parlament olandez si actualul Guvern olandez, care este unul interimar sa nu-si asume responsabilitatea unei asemenea decizii. Riscul este sa pierdem termenul octombrie pentru deschiderea frontierelor aeriene si maritime si urmatorul termen real la care pot fi ridicate controalele la frontierele maritime si aeriene sa fie martie anul viitor”.

Septembrie decisiv

Intrebat daca in opinia sa au scazut sansele ca Romania sa primeasca o veste buna in septembrie privind aderarea la Schengen, Marian Tutilescu a raspuns: “Sigur, daca judecam prin prisma acestor declaratii publice… repet, nu avem semnale politice clare, semnale oficiale, putem trage o astfel de concluzie, realist vorbind. Pentru ca stiu din experienta ultimilor ani ca o declaratie publica se bazeaza pe o decizie politica. Dar nu exclud in totalitate aceste sanse”.

In luna septembrie, Uniunea Europeana (UE) urmeaza sa analizeze din nou aderarea acestor doua foste tari comuniste la Spatiul Schengen fara frontiere, dupa cinci ani de la aderarea lor la Uniune, pe 1 ianuarie 2007.

La 18 iulie, Comisia Europeana (CE) a criticat dur Romania, indemnand-o sa restabileasca de urgenta statul de drept, dar si Bulgaria, pe care a incurajat-o sa respecte mai bine independenta judecatorilor si sa lupte mai serios impotriva coruptiei la nivel inalt. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.