UPDATE! Moţiune: “Îmbogățirea baronilor PSD-PNL sau rețeta teleînzăpezirii marca Ponta”

Ministrul delegat Dan Șova este chemat de deputaţii PDL şi PP-DD, în moţiunea simplă “Îmbogățirea baronilor PSD-PNL sau rețeta teleînzăpezirii marca Ponta”, să prezinte un raport complet asupra costurilor deszăpezirii în perioada 24 – 31 ianuarie, contractele încheiate și procedura de licitație prin care acestea au fost atribuite. Totodată, semnatarii moţiunii cer Guvernului să reia proiectul de achiziție a utilajelor de deszăpezire pentru rețelele europene rutiere, feroviare și navale de pe teritoriul României prin fonduri europene nerambursabile, verificarea de către Corpul de Control al prim-ministrului a modului în care au fost încheiate contractele de deszăpezire și demararea procedurilor pentru angajarea unui management privat, profesionist la CNADNR.

UPDATE 25 februarie: Moţiunea simplă a fost respinsă cu 246 de voturi, pentru aprobarea ei fiind înregistrate numai 58 de voturi, 21 de deputaţi abţinându-se. Astfel, PNL a votat cot la cot cu PSD chiar dacă USL se destramă.

“Am coordonat activitatea de deszăpezire. Nu ştiu dacă a fost ireproşabil sau perfect, nimic nu este perfect, dar obiectivul nostru principal a fost să nu existe vreun cetăţean care să moară în zăpadă din cauza lipsei de intervenţie a autorităţilor şi acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus Liviu Dragnea.

Dan Şova s-a eschivat, ca de obicei când este ceva de rău. El a declarat după vot, în plen, că moţiunea simplă i-a dat ocazia să spună ce s-a făcut bine cu ocazia deszăpezirii. 

“Această moțiune îi este dedicată domnului ministru al Marilor Proiecte și eforturilor sale pentru a cântări cele 2,26 milioane tone de zăpadă. (…) Actualul guvern al României este meteo-sensibil. Acest fapt a fost deja demonstrat în asumarea propagandistică a unei creșteri economice extrem de fragile și aproape în totalitate determinate de vremea bună pentru agricultură. A fost demonstrat și în noiembrie 2013 în tentativa propagandistică a Guvernului de a transfera fonduri către administrațiile locale pentru a acoperi efectele unei ‘iminente perioade de geruri anormale, generate de mase de aer arctic'”, susțin semnatarii moțiunii.

Ei spun că “păpușarii guvernului USL” au încercat, în săptămâna din luna ianuarie când au fost zăpezi abundente, să acopere “grava incompetență” a autorităților responsabile de deszăpezire prin exerciții propagandistice de imagine, în spatele cărora diverși clienți politici își umpleau buzunarele.

17 morţi, drumuri închise şi 9 comandamente de iarnă live la TV – bilanţul celor 7 zile de deszăpezire

“”Am făcut mai repede și mai bine ca alții ce trebuia să facem. Faptul că domnul Băsescu e supărat că am deszăpezit relativ repede, că nu am avut victime, e stilul domniei sale, îi pare rău când ceva iese bine în România”, declara premierul Victor Ponta într-o emisiune televizată. Probabil că cei 17 români care au murit în acele zile – din care unii au fost găsiți tardiv, după aproape o săptămână, la fel ca și victimele accidentului aviatic din Apuseni – sunt cantitate neglijabilă pentru premierul României. 9 comandamente de iarnă live la TV, timp de 7 zile. Acesta este bilanțul deszăpezirii pentru Guvernul USL în iarna anului 2014, o iarnă care a ținut șapte zile și pentru care așteptăm nota de plată de la firmele care au semnat contractele chiar când era anunțat codul portocaliu”, reclamă inițiatorii moțiunii simple.

Fondurile europene pentru utilaje, ignorate

Deputații opoziției arată că, în urma discuțiilor cu oficialii Comisiei Europene din februarie și martie 2012, a rezultat că vor putea fi achiziționate utilaje care să acționeze pe rețele europene de drumuri și pe căile ferate, precum și pe căile navigabile. Însă Ministerul Transporturilor, cel care gestionează fondurile europene alocate pe acest domeniu, susținea în 2013 că proiectul nu se poate finanța de către CE, dar că se află în analiză la Bruxelles.

“USL nu avea niciun interes să obțină fonduri europene pentru utilaje operate în regie proprie, când putea sifona fonduri către firmele de partid”, denunţă deputaţii opoziţiei.

Licitaţiile lui Şova, pentru “greii PSD”

Semnatarii moțiunii mai critică şi felul în care ministrul Dan Șova a organizat, în 2013, licitațiile pentru toate regionalele, observând că unele dintre câștigătoarele acestor contracte sunt firme apropiate de “greii USL”, precum Cătălin Voicu, Marian Oprișan sau Liviu Dragnea.

“Pe ministrul Șova nimeni nu l-a văzut cât timp a fost Cod Portocaliu și Roșu între 24 și 26 ianuarie. Revine ‘în forță’ însă pe 27 ianuarie, când anunță rezultatele activității CNADNR cât el a fost plecat: “2,26 de milioane de tone de zăpadă au fost curățate de către CNADNR pe suprafața părții carosabile în zonele aflate sub incidența Codului Portocaliu sau Roșu”. Oare cum a fost cântărită zăpada? Cu ce utilaje? Vom plăti firmele care fac deszăpezirea la kilogram de zăpadă adunată?”, se întreabă, retoric, autorii moţiunii.

Mănescu, expertă în citit de pe foaie

Aceştia au taxat-o şi pe şefa Trainsporturilor: “Doamna ministru Mănescu a fost vizibilă, în schimb, în fiecare zi, doar că nu reușea niciodată să își învețe pe de rost poezia. Nimeni nu îi poate nega însă talentul la citit de pe foaie. Ar fi fost bine dacă ar fi verificat și personal ce se apuca să citească, poate că așa cei blocați în trenuri chiar ar fi primit ceai cald așa cum le-a promis doamna ministru”, mai scriu deputații PDL și PP-DD în moțiunea simplă.

Ei reclamă că “singura preocupare a USL este direcționarea fondurilor publice către clientela politică”.

“Guvernul Ponta este dependent de administrațiile locale sau, altfel spus, Victor Ponta reprezintă o invenție, o marionetă a baronilor locali. (…) Iarna 2012 a fost pentru guvernarea PDL o încercare grea, din care am tras învățăminte și am venit cu soluții. Moțiunea de față are drept scop să le reamintească celor de la guvernare că deszăpezirea nu este o afacere de partid și nici un talk show în prime-time, ci o problemă de siguranță a cetățenilor”, conchid semnatarii moțiunii simple. 

Amintim că, pe acelaşi ton, preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului în 2 februarie “să constate neîndeplinirea contractelor de deszăpezire” încheiate de baronii locali şi de CNADNR şi să ia “banii nemeritaţi şi nemunciţi care se vor da firmelor clientelare” şi să-i dea Armatei şi Jandarmeriei.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.