Moţiunea de cenzură a căzut

Cu numai 194 de voturi “pentru” faţă de 278 necesare pentru adoptare (adică 50+1 din numărul parlamentarilor), astăzi a fost respinsă moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta chiar în ziua în care DNA a anunţat începerea urmăririi penale faţă de premier, acuzat de mai multe fapte de corupţie.

Victor Ponta a fost, de altfel, singurul din coaliţia la guvernare care a votat – evident, “împotrivă”. Ceilalţi parlamentari ai puterii au primit recomandarea să se abţină de la vot – motiv pentru opoziţie să-l acuze pe premier că are încredere numai în el însuşi.

Ca să nu bată la ochi, au mai votat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi senatorul Șerban Nicolae, ale căror voturi erau sigure pentru coaliţie.

Votul a fost secret, cu bile. Au fost exprimate în total 207 voturi, dintre care 13 “împotrivă” iar 7 au fost anulate. Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga nu i-au convins pe parlamentarii puterii să voteze moţiunea.

Alba-neagra cu protestul

Totodată, PNL a vrut să facă un lanţ uman în jurul Parlamentului şi a primit autorizaţie de la Primăria Capitalei, însă a renunţat în momentul când PSD a încercat să strice acţiunea, obţinând, la rândul său, autorizaţie pentru o contamanifestaţie.

La numai o oră de la anularea protestului PNL a anunţat şi PSD că nu mai ţine mitingul.

Anterior, Victor Ponta i-a ameninţat pe liderii opoziţiei cu plângere penală, ironizând capacitatea lor de a scoate oamenii în stradă, comparativ cu mitingurile-gigant de pe stadioane ale PSD.

“Cred că într-o democraţie lucrurile nu se tranşează în stradă, prin forţă. Am înţeles că ei aduc 1.000 de oameni, noi putem aduce 10.000. Dacă ei aduc 10.000, noi putem aduce 100.000. Fac un apel la ultimul dram de minte pe care îl mai au domnii Blaga şi Gorghiu, că nu poţi să dai foc unei ţări şi ca ne vom sesiza. Vom face plângere penală în baza art. 397 alin (2) din Codul penal şi procurorul general va cerceta, vor fi suspecţi… Să îi mai văd atunci dacă le place să facă politică din justiţie”, a spus Ponta.

Art. 397 alin (2) din Codul Penal:Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Şi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, le-a atras atenţia liberalilor, într-un comunicat, că organizarea de “manifestări politice ilegale” cu scopul de a obstrucţiona exercitarea puterii de către Guvern sau Parlament poate atrage răspundere penală.

Mi se pare inadmisibil şi contrar practicilor democratice constituţionale ca PNL să folosească un act de procedură al unui procuror pentru a cere demiterea unui guvern legitim şi a crea instabilitate politică majoră”, a atras atenţia Cazanciuc, referindu-se la faptul că PNL a depus moţiunea de cenzură exact în ziua în care DNA a început urmărirea penale a premierului Ponta.

Aseară, câteva sute de clujeni au protestat spontan împotriva Guvernului, alţi circa 100 de bucureşteni mobilizându-se pe Facebook în Piaţa Universităţii. Astăzi, în timpul votării moţiunii de cenzură au avut loc pichete ale PNL în mai multe oraşe mari din ţară.

Ponta: Nicio surpriză

Într-un interviu acordat aseară agenţiei de presă Bloomberg, Victor Ponta a spus că “ziua de mâine nu va aduce nicio surpriză”.

Astăzi, după respingerea moţiunii de cenzură, ponta a declarat: “S-a închis discuţia despre majoritate. Nu au majoritate. Haideţi să ne apucăm de treabă, că ţara trebuie să fie guvernată”

Moţiunea a fost intitulată “Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.