Negrițoiu: Nu am estimat că piaţa poate eşua în ultimul hal

misu-negritoiu1-269x300”Am deschis foarte multe fronturi. Nu am estimat că piaţa poate eşua în ultimul hal. Nu-mi pare rău că am venit la ASF. Mai devreme sau mai târziu, piaţa va ajunge la maturitate”, s-a spălat pe mâini Mișu Negriţoiu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în scandalul interminabil privind polițele RCA.

Transportatorii se confruntă de doi ani cu scumpirea continuă a poliței RCA și cu rezistența înverșunată a ASF față de stoparea fenomenului care nu are nicio justificare pe piață.

Negriţoiu a susţinut astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Forbes România, că funcţia de şef al ASF este ultimul său mare proiect personal, iar problemele cele mai mari cu care s-a confruntat în acest mandat sunt cele de ordin cultural, în contextul în care a ieşit din sistemul public de aproape 20 de ani.

”Faptul că sunt contestat public cred că face parte din fişa postului. Aşa se întâmplă când vrei să faci multe lucruri. Probabil că am pierdut şi prieteni”, a spus Negriţoiu.

Pe de altă parte, “spargerea ASF” ar fi un pas înapoi extrem de contraproductiv, având în vedere că în restul Europei se merge pe un sistem integrat de supraveghere, inclusiv cu piața bancară. Numai 8 țări din Europa mai au în prezent instituții de supraveghere separate pentru piețele financiare.

“Mișcarea care se face este ca eventual toate autoritățile să aibă un sistem integrat de supraveghere și, probabil, dacă în România se va face o modificare va trebui să se aibă în vedere dacă de integrează cu supravegherea bancară sau dacă se face “twin peaks”, adică să ai supravegherea pe bază de risc și supravegherea pe bază de conduită separat. În niciun caz, ar fi extrem de contraproductiv din documentarul pe care îl avem noi azi, să se facă un pas în spate și să se spargă în două sau trei instituții din diverse considerente. Cred că și logistic ar fi foarte greu. Noi facem acum o platformă integrată și le va fi foarte greu celor care eventual ar încerca să o facă… Dar asta este o decizie politică și nu este competența noastră să comentăm doar să oferim documentarul nostru”, a precizat Mișu Negrițoiu.

El a adăugat că a venit la ASF să consolidez o instituție deja formată. “Este un lucru foarte bun care s-a făcut, dar nu suntem încă unde ar trebui să fim, nici din punct de vedere structural. Din 28 de țări din Europa, inclusiv nemembre, care participă la piețe financiare nebancare, în 16 țări autoritatea de supraveghere este una integrată, inclusiv piața bancară. 12 au integrat complet și guvernanța și structural și acesta este maximul în materie de supraveghere”, a subliniat Negrițoiu.

Potrivit acestuia, patru țări, respectiv Belgia, Germania, Marea Britanie și Olanda, care sunt cu piețe mai mari și mai sofisticate ausisteme de tip “twin peaks”, respectiv supraveghere pe bază de risc și supraveghere prudențială.

“Noi suntem în categoria următoare de integrare, cu Croația și Bulgaria, cu o singură autoritate numai pentru piețele nebancare și nu avem niciun fel de structură de guvernanță cu banca centrală, alta decât Comitetul Național de Risc Sistemic, care este doar de dialog, și funcționează. Este ceva mai puțin decât în celelalte 16 țări dezvoltate”, a mai spus Negrițoiu. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.