Zăpada şi viscolul fac praf transporturile din Europa

Căderile abundente de zăpadă, viscolul, dar şi ploile torenţiale şi fenomenul  freezing rain au perturbat grav traficul rutier, feroviar şi aerian din ultimele 48 de ore în Europa: sute de curse aeriene au fost anulate pe aeroportul londonez Heathrow – primul din lume la trafic internaţional de pasageri -, dar şi în Franţa şi Portugalia. De asemenea, trenurile au înregistrat întârzieri, iar accidentele rutiere s-au ţinut lanţ, cu morţi şi răniţi. Cel puţin 10 persoane şi-au pierdut viaţa – 6 în Franţa în accidente rutiere şi 4 în Scoţia într-o avalanşă -, alte zeci fiind rănite – un autocar s-a răsturnat sâmbătă dimineaţa în Alpi, relatează AFP. Meteorologii spun că se aşteaptă ca zăpezile să acopere întreaga Mare Britanie săptămâna viitoare, potrivit Associated Press.

În Franţa, accidentul cu cele mai multe victime s-a produs între două camioane şi două maşini: au murit 3 militari care urmau să se alăture unei unităţi ce urma să plece în Mali, unde armata franceză îi ajută pe militarii acestei ţări în lupta contra grupărilor islamiste.

Printre victimele accidentelor din Franţa se numără şi un cuplu de spanioli, care a murit într-un accident în lanţ cu 10 maşini şi un camion, în aceeaşi regiune.

În apropiere de Tours, în partea central-vestică a Franţei, un automobilist a murit pe o autostradă, după ce a fost implicat într-un accident cu un vehicul de salvare.

Alte 12 persoane au fost rănite în Lozère (sud), în două accidente cauzate de condiţii de freezing rain.

În Alpi, un autocar cu pasageri ruşi s-a răsturnat sâmbătă dimineaţa, provocând rănirea a 20 de persoane.

În Scoţia, 4 alpinişti au murit într-o avalanşă.

Sute de zboruri anulate

În Regatul Unit, sute de zboruri au fost anulate pe aeroportul Heathrow, din cauza ninsorilor, începând de vineri – cu aproape 400 de zboruri – şi continuând sâmbătă cu circa 100 de zboruri, iar duminică, cu 260. Televiziunile britanice au difuzat sâmbătă imagini cu pasageri care şi-au petrecut noaptea într-unul din terminalele aeroportului, mulţi culcaţi direct pe podea.

În Portugalia, 6 zboruri cu plecare de la Lisabona către nordul Europei au fost anulate, iar alte 23 de zboruri spre capitala portugheză au fost deviate, sâmbătă dimineaţa, către Faro (sud), Porto (nord) sau Spania vecină, din cauza unor rafale de vânt de până la 130 de kilometri pe oră.

În Franţa, aproximativ 100 de pasageri ai unui zbor al companiei low-cost Ryanair cu destinaţia Pisa (Italia) au fost nevoiţi să petreacă noaptea de vineri spre sâmbătă pe aeroportul din Beauvais, după anularea cursei.

Trenuri întârziate

Comapania Eurostar a anunţat că trenurile sale continuau să înregistreze, sâmbătă, “întârzieri uşoare”, din cauza ninsorilor şi gheţii, fenomene prezente atât în Marea Britanie, cât şi în nordul Franţei.

În Spania, pagubele cauzate de rafalele de vânt au provocat întârzieri unor trenuri de mare viteză care asigurau legătura între Madrid şi alte oraşe importante din ţară, ca se exemplu Sevilla şi Valencia.

Ploi torenţiale şi vânt violent

În Spania, în portul Cartagena (sud), două persoane au fost ucise de un zid care s-a prăbuşit peste ele din cauza vântului. Ministerul de Interne de la Madrid a declanşat un dispozitiv de alertă în legătură cu riscurile ninsorilor şi ploilor torenţiale din ţară, cu rafale de vânt de până la 100 de km/h.

În Portugalia, ploaia şi vânturile violente au provocat moartea unei persoane şi rănire altor două. Un bărbat, în vârstă de 85 de ani, izbit de rafale de vânt de intrarea în casă, la Abrantes (centru), a murit din acuza unui traumatism cranian.

O fată de 13 ani şi un băiat de 18 ani au fost răniţi după surparea unui coş de fum, la Agualva, la periferia din vestul Lisabonei.

În urma alunecărilor de teren, inundaţiilor, căderilor de arbori şi de structuri mici, Autoritatea Naţională pentru protecţia civilă a semnalat circa 3.900 de incidente între vineri dimineaţa şi sâmbătă la prânz. (M.S.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.