O nouă atenţionare de călătorie în Turcia. Doi protestatari morţi şi 1.700 de răniţi

Ministerul român Al Afacerilor Externe (MAE) a emis, luni, o nouă atenţionare de călătorie în Turcia, arătând că protestele de la Istanbul s-au extins şi în alte mari oraşe – Adana, Ankara, Eskisehir, Izmir, Malatya şi Samsun. Potrivit postului NTV, pentru prima dată de la începutul demonstraţiilor antiguvernamentale a fost semnalată, de Uniunea medicilor turci, moartea a două persoane: un tânăr a fost ucis duminică seara la Istanbul de o maşină care a intrat în mulţime, iar altul, de 22 de ani, a murit luni, la spital, după ce a fost împuşcat în timpul unei manifestaţii în sudul Turciei. Violenţele s-au soldat, de vineri până duminică, cu cel puţin 1.000 de răniţi la Istanbul şi 700 la Ankara, potrivit unor organizaţii de apărarea drepturilor omului şi sindicate ale medicilor din cele două oraşe. Au fost arestaţi circa 1.700 de protestatari.

„Pe acest fond, MAE menţine recomandarea formulată anterior prin care atenţionează cetăţenii români care călătoresc la Istanbul să evite deplasarea în  zona centrală a oraşului Istanbul (Taksim, Beşiktaş, Istiklal, Harbye, zona Palatului Dolmabahce). De asemenea, cetăţenilor români care se află sau călătoresc în Turcia li se recomandă să respecte, după caz, măsurile impuse de autorităţi pe anumite intervale de timp sau zone şi să evite aglomeraţiile ori implicarea în manifestaţii de orice tip”.

Atât ambasada României la Ankara, cât şi consulatele generale de la Istanbul şi Izmir continuă să monitorizeze situaţia din zonele amintite pentru a fi în măsură să ofere asistenţă consulară în cazul în care sunt solicitate de cetăţeni români, mai arată comunicatul MAE.

Poliţia turcă a folosit luni seara, la Ankara gloanţe de cauciuc şi la Istanbul gaze lacrimogene şi tunuri de apă, pentru a împrăştia miile de manifestanţi care aruncau cu pietre, în cea de-a 4-a zi de proteste împotriva guvernului turc, potrivit unor martori şi canalului de televiziune CNN-Türkunui, informează AFP.

Mii de persoane continuau să manifesteze în Piaţa Taksim, în centrul Istanbulului, şi în zeci de oraşe din Turcia.

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, la Rabat, că “Situaţia este pe cale să se calmeze. Problemele se vor rezolva”.

Însă situaţia este departe de a se calma. Una dintre cele mai importante confederaţii sindicale turce, Confederaţia sindicatelor din sectorul public (KESK), a făcut apel  la o grevă de două zile, începând de marţi, pentru a denunţa recurgerea la “teroare” de către stat împotriva manifestanţilor care sfidează guvernul.

“Teroarea exercitată de stat asupra manifestanţilor complet paşnici continuă în aşa fel încât ameninţă vieţile civililor”, se arată  într-un comunicat publicat pe site-ul său de Internet.

Cu o orientare de stânga, KESK, care revendică 240.000 de aderenţi regrupaţi în 11 sindicate, a mai apreciat că brutalitatea represiunii trădează “ostilitatea faţă de democraţie” a guvernului islamo-conservator aflat la putere.

Brutalitatea reprimării, evocată pe larg pe reţele de socializare turce, a suscitat numeroase critici în ţări occidentale ca Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.