UPDATE! Oprea: Fifor este propunerea pentru Ministerul Transporturilor

Premierul interimar Gabriel Oprea a declarat aseară, la Realitatea TV, că senatorul PSD Mihai Fifor a fost propus de către prim-ministrul Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Fifor este din primăvară preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie din Senat iar anul trecut a fost numit preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenul agricol de la Nana achiziţionat de Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu.

UPDATE 15 iulie: Președintele Klaus Iohannis a respins propunerea premierului de numire a lui Mihai-Viorel Fifor în funcția de ministru al Transporturilor, motivând că nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor.

“Președintele României a solicitat prim-ministrului desemnarea unei alte persoane care să întrunească condițiile necesare pentru a fi numită în funcția de membru al Guvernului”, precizează sursa citată.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri Decretul prin care se ia act de demisia lui Ioan Rus, ministru al Transporturilor, și se constată încetarea funcției de membru al Guvernului.

“Este făcută (propunerea, din 22 iunie – n.r.) la preşedintele Klaus Iohannis şi aşteptăm decizia preşedintelui de a-l numi în funcţie”, a precizat Gabriel Oprea.

Mihai Fifor (45 ani) a absolvit în 1994 Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii Craiova, cu o licenţă în Filosofie, iar după un an a dobândit un master în literatura română, în anul 2003 devenind doctor în antropologie socială, tot la Universitatea Craiova, unde şi predă la catedră.

Şi-a început cariera în anul 1994, în calitate de cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetări socio-umane “C.S. Nicolăescu-Plopşor” din Craiova, unde a lucrat până în 2001.

Apoi, până în 2005, a condus Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din judeţul Dolj.

Din 2005 până în 2012, Fifor a fost manager al Muzeului Olteniei din Craiova, cu o singură sincopă: ianuarie – octombrie 2009, când a fost numit secretar de stat în MAI în timpul Guvernului PDL-PSD (pâmnă la ieşirea PSD de la guvernare).

În luna mai 2012 a fost readus pe poziţia de secretar de stat la MAI în Guvernul Ponta 1, până la alegerile din decembrie, când Fifor a fost ales senator de Dolj pe listele USL.

În februarie 2013 a fost ales membru supleant în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei iar din iulie acelaşi an face parte şi din Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen. 

În martie 2014, Fifor a fost ales preşedintele Comisiei Nana iar în luna martie a acestui an a fost audiat ca martor la Parchetul General, în dosarul în care senatorul PSD Gabriela Firea îl acuză pe fostul preşedinte Traian Băsescu de şantaj.

Din 25 februarie 2015, Fifor a este numit preşedintele Comisiei pentru Transporturi şi Energie din cadrul Senatului.

Avere

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, din iunie a.c., Fifor deţine o casă de locuit de 150 mp în Işalniţa (Dolj), cumpărată în anul 2005.

El are un credit ipotecar din anul 2006, în valoare de 17.170 de euro, scadent în anul 2031.

Fifor a obţinut anul trecut venituri de 59.628 lei din activitatea de senator şi 799 lei de la Universitatea din Craiova.

Ministerul Transporturilor a rămas fără şef din 11 iunie, după demisia lui Ioan Rus, în urma declaraţiei şocante făcute despre românii care muncesc în străinătate: „Copiii li se fac golani acasă şi nevasta curvă”.

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.puterea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.