Partidul lui Borisov câştigă alegerile din Bulgaria. Socialiştii lui Stanişev au pierdut la 5-6 procente

În ciuda masivelor proteste de stradă din februarie împotriva scumpirii energiei electrice care au dus la demisia Guvernului Borisov, bulgarii au ales duminică, la legislative, tot formaţiunea conservatoare GERB condusă de fostul premier. Socialiştii lui Serghei Stanişev – noul lider al  PSE – se situează la diferenţă de 5-6 procente de conservatori. Rata participării la vot a fost de 45-46%. Un guvern va fi, totuşi, greu de format.

Potrivit Institutului de sondaje Sova Harris, formaţiunea conservatoare GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei) a obţinut 31% din voturi, în timp ce Partidul Socialist a primit 25-26% din voturi, informează Novinite.com.

Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi se clasează pe locul 3, cu 10,3% din voturi.

Conform Institutului de sondaje Alpha Research, GERB a obţinut 31,1% din voturi, Partidul Socialist 27,1, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi 11%, iar formaţiunea naţionalistă Ataka aproximativ 7,5% din voturi.

Noua formaţiune Bulgaria Cetăţenilor nu a depăşit pragul electoral de 4%.

Formarea guvernului, probă de foc

Formarea unui guvern rămâne, însă, extrem de dificilă. Dacă GERB a câştigat 30-31% din voturi, asta înseamnă că a obţinut 97 din cele 240 locuri în Parlament, în timp ce BSP ar avea circa 85 parlamentari (în jur 26%). Sociologii afirmă că în Parlament cu siguranţă vor intra Mişcarea pentru drepturi şi libertăţi (a minorităţii turce) şi partidul naţionalist Ataka.

O alianţă între GERB, socialiştii sau etnicii turci pare aproape exclusă, iar naţionaliştii de la Ataka anunţaseră în campania electorală că nici ei nu vor intra într-un guvern cu GERB.

Lucrurile s-ar simplifica dacă în Parlament ar intra unul dintre cele două partide care, potrivit exit poll-urilor, au rezultate apropiate de pragul de 4%: Mişcarea Bulgaria Cetăţenilor, a fostului comisar european Meglena Kuneva, şi conservatorii de la Democraţii pentru o Bulgarie Puternică, o formaţiune condusă de fostul premier Ivan Kostov. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.