Peste 1.500 de protestatari la Oltchim. Vosganian promite banii vineri

Peste 1.000 de salariaţi ai Oltchim şi 450 ai combinatului Petrochimie din Piteşti protestează, de joi dimineaţă, în curtea combinatului din Râmnicu Vâlcea, cerându-şi salariile restante încă din luna decembrie. Depăşit de amploarea protestului, care a debutat încă de ieri, administratorul Oltchim, prezent la negocieri cu liderii de sindicat, l-a sunat pe ministrului Economiei, Varujan Vosganian, şi i-a cerut să ia măsuri pentru plata restanţelor salariale. Demnitarul a promis că vineri va fi dată o parte din bani.

Protestatarii cer să vină premierul Victor Ponta să le explice concret „cum stau lucrurile la combinat”. Oamenii sunt disperaţi că nu au mai primit niciun leu de 3 luni şi vor să ştie exact câţi dintre ei vor fi disponibilizaţi şi dacă vor primi salarii compensatorii – „ceea ce nu-şi doreşte absolut nimeni, dar măcar să cunoaştem viitorul nostru în această întreprindere”, a declarat liderul de sindicat Mihai Diculoiu.

Salariaţii Oltchim au ieşit şi ieri în stradă, blocând timp de două ore DN64 Râmnicu Vâlcea – Slatina. Astăzi, ei au stat numai o oră pe trecerea de pietoni, intrând în curtea combinatului la prânz, după ce unul dintre protestatari a fost lovit de o maşină şi a fost dus la spital. Şoferul care l-a accidentat a fugit de la locul faptei, dar a fost prins ulterior.

S-au împlinit 9 luni de când combinatul vâlcean Oltchim, cea mai mare unitate economică din judeţ, cu peste 3.200 de angajaţi, a fost închis. După tentativa eşuată de privatizare, în septembrie, unitatea a fost repornită în octombrie, la 5% capacitate, iar Guvernul a promis că, până la finele lui decembrie, va începe producţia şi la alte secţii, până la 60-65% din capacitatea totală a combinatului.

Numai că alegerile parlamentare au trecut fără să se întâmple acest lucru. La sfârşitul lui ianuarie 2013, combinatul a intrat în insolvenţă şi, cel mai probabil, circa 1.000 din angajaţi vor fi concediaţi.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.