Petrescu: „Nu i-am dat studiile pe CAS lui Băsescu pentru că nu sunt publice. FMI le-a văzut acum o lună”. Ponta acoperă „gaura” la buget şi din acciza la carburanţi

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a declarat astăzi, la Antena 3, că nu i-a dat lui Traian Băsescu studiile de impact privind reducerea cu 5% a CAS pentru că acestea nu sunt publice. Pe de altă parte, ea a spus că „FMI le-a avut în urmă cu o lună”, fără a fi întrebată de moderatoarea emisiunii, Alexandra Stoicescu, de ce aceste documente sunt secrete pentru preşedintele ţării. În privinţa MTO (Medium-Term budgetary Objective, obiectivul bugetar pe termen mediu), ministrul susţine că nu putea răspunde “în 5 minute, pe picior”, la Cotroceni. Chestionat în această privinţă de şeful statului, premierul Ponta a rămas fără cuvinte, apoi a îngăimat un „Poftiţi?”, după care, la repetarea întrebării de către Băsescu, a spus evaziv: „O să lucrăm la toate”.

Fără a da explicaţii publice într-o conferinţă de presă pentru toţi jurnaliştii, ministrul Petrescu a preferat să meargă la Antena 3, sperând să scape de întrebările incomode. Nu s-a întâmplat întru totul aşa, ieşind destul de „şifonată” deşi a ţinut-o langa toată emisiunea că nu i-a adus cifre lui Traian Băsescu pentru că „mi-am dat seama că este o dispută politică şi nu am vrut să intru în ea”.

„Păi şi atunci de ce v-aţi mai dus?”, a izbucnit, în final, până şi Mircea Badea, intrat în legătură directă din studioul său de radio.

Concluzia ei a fost că venituile bugetare în minus din reducerea CAS pe un an, de 4,8 miliarde lei, sunt venituri în plus pentru angajatori, iar, presupunând că pe termen mediu 50% se duc în angajări şi 50% în investiţii, se recuperează la buget 1,3 miliarde lei plus 1,2 miliarde lei.

Ministrul Finanţelor recunoaşte că ar putea fi nevoie de alte măsuri compensatorii pentru a se încadra în ţinta de deficit pentru anul viitor, dar susţine că “acel deficit” este calculat pe un potenţial iar datele nu sunt încă disponibile: “Nu pot să spun acum cum se va face bugetul pe 2015”.

Proiecţia veniturilor bugetare pentru anul viitor se va face pe baza veniturilor realizate în 2014, atunci când vor fi cunoscuţi mai mulţi indicatori, printre care şi inflaţia din acest an, a mai spus Ioana Petrescu.

“Diferenţa va trebui acoperită, într-adevăr, pe baza unor măsuri care vor fi decise atunci”, a adăugat ea.

Ponta: „Economia nu necesită doar contabilitate, ci şi un pic de minte”

La rândul său, Victor Ponta, a asigurat înainte de şedinţa Guvernului că „reducerea CAS este acoperită contabil din creşterea accizei, din taxa specială pe construcţii şi din încasări suplimentare inclusiv pe baza noii Legi a insolvenţei”, dar „economia nu necesită doar contabilitate, ci şi un pic de minte, care uneori lipseşte “la cel mai înalt nivel”.

Încă de la începutul discuţiei de luni de la Cotroceni, şeful statului le-a reproşat premierului şi ministrului Finanţelor că nu au prevăzute surse din care să acopere “gaura” produsă de scăderea CAS cu 5%. El a spus că văzuse “tentativa de punere în dezbatere publică a noului Cod Fiscal”, care prevedea taxe suplimentare.

Astăzi, Băsescu a declarat, la B1 Tv, că Ioana Petrescu este “bine echipată din punct de vedere teoretic, dar marea problemă este lipsa de practică”, susţinând că aceasta a fost folosită de premierul Victor Ponta.

Cu alte cuvinte, cea care a obţinut doctoratul la Harvard nu are experienţă să lupte în primul rând cu crima organizată în domeniul fiscal de la noi din ţară, unde evaziunea ele la cote ridicate iar colectarea veniturilor la buget este extrem de redusă.

Majorările ulterioare de taxe, fără răspuns

Şeful statului a precizat însă că ar fi mai îngăduitor cu ministrul de Finanţe decât cu premierul Victor Ponta, care i-a spus că, atunci când va trece de Parlament, bugetul pe 2015 va veni la el sau la noul preşedinte al ţării.

Băsescu i-a replicat însă că ar fi “unfair” să intre în alegerile prezidenţiale fără să trimită bugetul la Parlament.

La afirmaţia preşedintelui Băsescu potrivit căreia România mai are de acoperit şi MTO (Medium Term Objective – Obiectiv bugetar pe termen mediu, n.r.), premierul Ponta a întrebat mai întâi “Poftiţi ?”, iar după ce preşedintele Băsescu a reluat că mai există şi MTO-ul, care mai înseamnă vreo 6 miliarde, 5, 6 miliarde, Ponta a răspuns: “O să lucrăm la toate”.

La întrebarea dacă reducerea CAS se va face pe baza unor majorări ulterioare de taxe, Traian Băsescu nu a primit răspuns nici din partea ministrului Finanţelor, nici din cea a premierului, deşi proiectul noului Cod fiscal, care prevedea acest lucru, a fost postat pe site-ul Ministerului Finanţelor şi retras după numai câteva ore, când presa a început să scrie despre el.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.