Piata Universitatii, ziua a 7-a: Peste 100 de protestatari violenti, la duba

Reprezentantii Jandarmeriei Romane au anuntat, vineri, ca in urma violentelor de joi seara din Piata Universitatii au fost ridicate peste 100 de persoane, care au fost conduse la sectiile de Politie. Dintre acestea, 16 au mai fost sanctionate in zilele anterioare iar 14 au fost identificate ca membri ai galeriilor de fotbal Steaua, Dinamo, Rapid si Petrolul.

“Pe parcursul activitatilor desfasurate ieri, peste 100 de persoane au fost conduse la sectiile de Politie si s-au luat asupra lor masurile legale. Insist asupra lor, deoarece s-a dovedit, in urma verificarilor din cursul zilei de astazi, ca 16 persoane au mai fost sanctionate in zilele anterioare, iar 14 au fost identificate ca membre ale galeriilor echipelor de fotbal Steaua, Dinamo, Rapid si Petrolul. De asemenea, au fost intocmite actele premergatore pentru savarsirea mai multor fapte de natura penala”, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Aurel Moise, seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane.

El a facut un scurt istoric al evenimentelor de joi seara, in care a explicat pozitia Jandarmeriei asupra actelor de violenta incercate de protestatari asuprafortelor de ordine. “Lucrurile s-au desfasurat in conditii aproape normale pana in jurul orei 23.00, cand s-a instalat o baricada pe carosabil si a fost aprins un foc, iar pompierii nu au fost lasati sa intervina. Asupra jandarmilor s-au aruncat apoi gardurile metalice si, tin sa precizez, in acel moment, conform legii, comandantul putea sa dispuna interventia in forta. Acest lucru nu s-a facut, deoarece o interventie in forta presupune sa viicu tot arsenalul. Jandarmeria a intervenit doar pentru degajarea carosabilului”, a spus colonelul Moise.

Seful Directiei Ordine si Siguranta Publica a precizat ca “in acel moment erau cateva sute de persoane in piata, iar dupa incercarea de degajare, aproximativ 100 s-au deplasat catre Piata Victoriei si au mai incercat o blocare in zona cofetariei Scala, moment in care fortele au intervenit din nou doar pentru degajarea carosabilului”.

39 de persoane “virulente”, in baza de date a Politiei

Marius Militaru, purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, a adresat apel catre mass-media “sa informeze corect, pentru ca Legea 69, Legea 550 si Legea 61/991 ne confera acoperirea legala a actiunilor noastre”. El a precizat ca in baza de date a Politiei exista 39 de persoane “virulente si care, prin actiunile lor, provoaca masele”, adaugand ca “procentul este mic, comparativ cu numarul de persoane conduse la sectie”.

Pe de alta parte, el a atras atentia reprezentantilor mass-media sa fie mai atenti la catalogarea acestora. “Suporter sunt si eu, si dvs.; nu inseamna ca toti suporterii sunt membri ai unor galerii”, a spus reprezentantul MAI.

Georgian Enache, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, a precizat, la randul sau, ca interventia Jandarmeriei se face in mod gradual. “Atat timp cat ei (protestatarii, n. red.) nu se opun, nu intervenim. Duminica am avut 7 oameni dusi la spital, iar interventia s-a facut pe masura. Ieri nu a fost ranit niciunul, deoarece s-a reusit degajarea carosabilului”, a spus el, raspunzand jurnalistilor nelamuriti de modul diferit de actiune al jandarmilor.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.