Platformă pe site-ul MFP cu veniturile şi cheltuielile bugetare ale instituţiilor publice

Ministerul Finanţelor a lansat o platformă pe care toate instituţiile publice, inclusiv companiile de stat regiile autonome, vor trebui să încarce informaţii despre cheltuielile şi veniturile pe care le au.

”Platforma https://www.transparenta-bugetara.gov.ro/ este un instrument ce permite monitorizarea execuţiei bugetare a peste 13.700 de instituţii publice, a precizat ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

Pentru început, vor urca date pe platformă 13.700 de entităţi publice din România.

În etapa a doua, ce va fi lansată în circa 2 luni, publicul va avea acces şi la informaţii de natura numărului şi structura instituţiilor publice, rapoarte agregate, bugetul, rapoarte financiar-contabile, precum şi alte informaţii agregate.

Premierul Dacian Cioloș califică drept ”revoluţionar” acest proiect: ”Mie (…) mi se pare revoluţionar, un proces de transparenţă publică, pentru că acelaşi tip de informaţii pe care îl avea până acum – mai mult sau mai puţin uşor accesibil – administraţia centrală sau Ministerul Finanţelor, începând de acum aceste informaţii devin şi publice. Deci orice cetăţean, orice firmă, orice contribuabil poate să ştie de acum modul cum sunt repartizate şi modul cum se cheltuie fondurile de către o administraţie publică, central sau locală. Această transparenţă permite şi transmiterea unor informaţii legate de eficienţa cheltuirii banului public, dar ar trebui să permită şi înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupţie, pentru că va deveni mult mai transparent pe ce se cheltuie banii şi cât costă o investiţie sau alta, pentru că de multe ori la noi sunt discuţii legate de eficienţa cheltuirii banului pentru o investiţie sau alta”, a menţionat primul ministru.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.