Ponta a plagiat – verdictul Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare

Toate incercarile premierului Victor Ponta si ale interimarului de la Educatie, Liviu Marian Pop, de a musamaliza plagiatul din teza de doctorat a lui Ponta au fost in zadar: Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, vineri, ca mai mult de jumatate din lucrare este copiata cuvant cu cuvant de la alti 3 autori. In prezent, membrii Consiliului redacteaza documentul pe care il vor inainta spre aprobare ministrului Educatiei si vor iesi cu o declaratie publica.

Este o situatie fara precedent in invatamantul superior romanesc, tinut in frau pana acum de “dinozaurii” universitari, care, iata, in sfarsit sunt invinsi. Povara prea mare pe care ar fi dus-o in spate – mai ale peste hotare – elita profesorilor universitari si academicienilor din CNATDCU a facut sa ia o decizie care sa nu ii descalifice.

Incercarea ministrului interimar de la Educatie – fost sindicalist si profesor de liceu -, de a-i salva onoarea lui Ponta a mers pana la maxim: dupa schimbarea Consiliului National de Etica (CNE) in data de 8 iunie – la doar 6 luni de cand membrii acestuia si-au preluat mandatul de 4 ani -, Pop a modificat, ieri, componenta forului care atesta titlurile, diplomele si certificatele universitare, cu o zi inainte ca acesta sa se pronunte in cazul acuzatiilor de plagiat ale premierului Ponta.

Mai precis, pe langa cei 20 de membri ai CNADTCU, Pop a adaugat, prin ordin de ministru, 25 de noi membri. Astfel, ultima speranta tandemului Pop-Ponta a fost ca numarul voturilor pro Ponta sa fie mai mare decat a celor ce apartin membrilor deja existenti in Consiliu. Numai ca, pana la constituirea noului Consiliu, cel existent – si care nu se considera desfiintat – a decis se nu acopere de rusine.

Verdictul CNADTCU intoarce o pagina in istoria invatamantului superior romanesc, iar demisia premierului Victor Ponta – a carui promisiune de a face acest gest de onoare nu este insa asteptata de nimeni sa fie respectata – nu mai poate fi decat un fapt ce va fi intarziat cateva zile. Dispretul forurilor internationale, dar si autoritatea stirbita in tara va veni ca un tavalug asupra lui Victor Ponta.

Procedura prevede ca decizia CNADTCU va fi transmisa spre aprobare ministrului Pop, precum si Consiliului National de Etica – acesta urmand sa se intruneasca saptamana viitoare.

Victor Ponta a anuntat, la Bruxelles, ca mandatul de 45 de zile a lui Liviu Marian Pop la Educatie se incheie astazi, 29 iunie, iar in aceasta seara ii va trimite presedintelui Traian Basescu noua propunere pentru portofoliul Educatiei: Ecaterina Andronescu, pe care a anuntat-o deja acum 10 zile.

Daca Pop va pasa responsabilitatea semnarii deciziei CNADTCU Ecaterinei Andronescu vom vedea astazi. Insa, atat timp cat Andronescu se judeca in justitie cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), care a gasit-o in incompatibilitate si in conflict de interese,  seful statului ar putea sa nu-i aprobe nominalizarea. Pop va fi silit, astfel, sa-si incheie interimatul de 45 de zile la sefia Educatiei cu o semnatura care va duce la demisia sefului Guvernului.

Insa dupa cum il cunoastem pe Victor Ponta, este de asteptat ca el sa atace in justitie decizia CNADTCU.

Magda SEVERIN  

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.