Ponta cere acordul FMI să vândă Oltchim fără licitaţie

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi seara, la B1 TV, că Guvernul va solicita Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă, la care să vină oricine, cum s-a întâmplat cu Dan Diaconescu. El nu a precizat de ce, la privatizarea eşuată, caietul de sarcini a fost schimbat cu 3 zile înainte de licitaţie, dar a insistat acum că investitorul strategic va trebui să îşi asume datoriile combinatului, păstrarea locurilor de muncă, realizarea investiţiilor şi derularea negocierilor pentru Arpechim. Ponta a admis că problema datoriilor Oltchim către AVAS va trebui rezolvată înainte de a iniţia noul proces de privatizare.

Premierul a susţinut că şi-ar dori la Oltchim şi un investitor american, englez sau francez, dar a precizat că investitorii din aceste ţări dispun deja de propriile combinate şi că doar grupul rus TISE s-a arătat interesat în mod concret.

În privinţa noii conduceri a Oltchim, şeful Guvernului a arătat că aşteaptă ca aceasta să rezilieze toate contractele cu firmele “căpuşe”, să repornească secţiile care pot asigura o producţie “realistă”, nu pe stoc, şi că colaboreze cu consultantul pentru ştergerea datoriilor combinatului şi pregătirea noii privatizări.

Consiliul de Administraţie al Oltchim a aprobat, marţi, numirea noului conducător al combinatului. Acesta este Mihai Bălan, directorul general al producătorului de energie electrică şi termică CET Govora, care este deţinută de Consiliul Judeţean Vâlcea – structură politică.

Oltchim a fost condus timp de 21 de ani de Constantin Roibu, care a demisionat din funcţie la începutul lunii septembrie. În locul său a fost numit, pentru o perioadă limitată, Nicolar Radu Olaru, fost director general adjunct al combinatului.

Combinatul chimic se află în portofoliul statului, prin Ministerul Economiei.

Victor Ponta a anunţat, luni, că există un plan guvernamental de “salvare” a Oltchim. Întrebat la B1TV cine a conceput acest plan, premierul a spus că, în mare parte, ministrului de Finanţe, Florin Georgescu, dar a beneficiat şi de sprijinul ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu.

Despre avertizarea că “răspunde cu capul” adresată lui Chiţoiu înainte de licitaţie, prim-ministrul nu mai aminteşte acum. Practic, singurul vinovat pentru eşecul privatizării este Dan Diaconescu, în opinia lui Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.