Ponta: Curtea Constituţională sprijină evaziunea fiscală

“Decizia de ieri a Curţii Constituţionale este un sprijin pentru evazioniştii fiscali şi o lovitură importantă nu doar pentru guvernul actual, ci pentru toate guvernele de acum încolo care vor încerca să aibă venituri mai mari la buget şi să prezinte companiilor corecte faptul că nu sunt dezavantajate”, le-a spus jurnaliştilor premierul Victor Ponta miercuri, la Fabrica Coca-Cola din Ploieşti, unde a fost prezent la inaugurarea unei noi linii de producţie. El a arătat că apreciază companiile “serioase” cum este Coca-Cola, care plătesc taxe la bugetul de stat, compensând astfel evaziunea fiscală pe care o fac alte firme.

“Legea pe care am adoptat-o combătea evaziunea fiscală la nivel naţional a acelor firme din toate domeniile care, pentru a nu plăti taxe şi impozite, intrau în mod voit în insolvenţă. (…) Când văd companii care au sute de milioane datorii la bugetul de stat şi, iată, prin decizia de ieri a Curţii Constituţionale, sunt în continuare protejate să nu plătească taxe şi impozite, nu pot decât să constat o decizie care afectează grav dezvoltarea României în continuare. Împărţirea României între firme corecte, care plătesc taxe, şi şmecheri care nu plătesc taxe şi sunt protejaţi de Curtea Constituţională cred că este extrem de nocivă pentru societatea românească”, a spus Ponta.

Întrebat însă dacă, odată cu decizia CC, se va reveni la vechea lege a insolvenţei, Ponta a afirmat: “Ca să fiu foarte sincer, nu ştiu ce a decis Curtea, pentru că nimeni nu ştie ce a decis!”. El s-a referit, astfel, la faptul că decizia CCR nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.

Însă OUG 91/2013 privind Codul insolvenţei nu mai poate fi aplicată imediat, iar proiectul legislativ trebuie trimis Parlamentului, sub formă de proiect de lege.

Actuala lege, “proastă”

Despre actuala lege a insolvenţei, Ponta spune că este “o lege proastă”, care “încurajează companiile să nu plătească taxe”. El a precizat că este hotărât să o schimbe, pentru a sprijini companiile “serioase” să investească, să plătească şi să fie “actorii corecţi” în economia românească.

Însă CCR a precizat, în comunicatul de presă remis ieri, că OUG 91/2013 încalcă în integralitate Constituţia deoarece nu dovedeşte prin nimic „urgenţa”, astfel că premierul Ponta va trebui să renunţe la a emite o nouă ordonanţă, cel puţin pe această temă.

Ordonanţele de urgenţă, la sigur

Misterul aprobării prin ordonanţă de urgenţă a duiumului de acte normative de către Guvern când USL are în Parlament 70% majoritate este unul cât se poate de simplu: o lege poate fi atacată la CCR de preşedintele Traian Băsescu, pe când ordonanţele de urgenţă nu pot fi atacate decât de Avocatul Poporului.

Or, cum acesta din urmă a evitat să facă acest lucru chiar şi cu Codul insolvenţei, când se vedea de la o poştă că este neconstituţional, pentru că se aplica retroactiv, USL va încerca şi de acum încolo să meargă pe această linie. Băsescu a şi acuzat că, din 96 de ordonanţe de urgenţă adoptate anul acesta, Avocatul Poporului nu a atacat niciuna.

De altfel, premierul Ponta chiar a declarat, în cazul Memorandumului cu Rompetrolul – aprobat prin lege de Parlament, dar pe care preşedintele a atacat-o la CCR -, că dacă ar fi ştiut că Băsescu nu este de acord cu el îl aproba prin OUG.

„Mesajul CCR este „noi vă protejăm””

Premierul Ponta a insistat că mesajul Curţii Constituţionale pentru firme a fost să continue evaziunea fiscală “pentru că noi vă protejăm”, ceea ce „este îngrozitor”.

“Când văd companii serioase cum este Coca-Cola că plătesc taxe cu care compensăm faptul că alte firme nu plătesc taxe şi se ocupă cu evaziunea fiscală, evaziune care văd că acum e sprijinită şi de Curtea Constituţională, care nu ne lasă să combatem evaziunea fisclă, cu atât mai mult apreciez companiile serioase care plătesc taxe”, a adăugat el.

Victor Ponta a mai spus că, anual, Coca-Cola plăteşte în România taxe şi impozite de aproximativ 200 de milioane de euro şi că, până în prezent, această companie nu a solicitat ajutor de stat.

El a asigurat însă că, în măsura în care îl va cere, Guvernul i-l va acorda “cu mare plăcere”, întrucât ajutorul de stat este un mecanism european de promovare a investiţiilor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.