Ponta, despre miniştrii demisionari care semnează în continuare documente: Băsescu vorbeşte tâmpenii, nu pot să las ministerele fără titulari cu drept de semnătură

Premierul Victor Ponta a elucidat, astăzi, misterul pentru care îl păstrează în continuare pe demisionarul Daniel Chiţoiu să semneze documente la Ministerul Finanţelor şi după o săptămână de la anunţul liberalului privind demisia, dar şi pe celorlalţi 2 miniştri PNL care au făcut acest gest – Andrei Gerea, la Ministerul Economiei, şi Eugen Nicolăescu, la Ministerul Sănătăţii: nu poate lăsa aceste ministere fără titulari cu drept de semnătură. Nu a spus însă de ce nu a numit interimari în locul acestora, aşa cum prevede legea. Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că „Guvernul funcţionează cu măsuri care deja încalcă Constituţia” şi că se gândeşte să depună plângere penală împotriva lui Ponta, pentru corupţie şi abuz de putere. „Să depună 700 de plângeri penale!”, a replicat Ponta.

„Domnul preşedinte vorbeşte nişte tâmpenii pe care, din fericire, nu le ia nimeni în serios. Cred că dl Pambuccian izbucneşte şi acum în râs”, le-a spus Ponta jurnaliştilor, după întâlnirea cu liderul grupului Minorităţilor din Parlament, Varujan Pambuccian, în care au pus la cale ca STS să treacă de la CSAT în subordinea Parlamentului.

„Să depună 700 de plângeri penale! Şi ce treabă are el cu chestia asta? Cât trebuie vor sta în funcţie (cei 3 miniştri demisionari – n.r.), până în momentul în care pot să trimit propuneri (preşedintelui Traian Băsescu, pentru a semna decretele de vacantare a posturilor şi de asigurare a interimatului, n.r.). Nu am cum (altfel – n.r.), asta înseamnă că nu am titular, (înseamnă- n.r.) să nu poată semna. Ce îmi doresc acum este să merg la birou să semnez documentele prin care cei trei demisionează şi să le trimit la Cotroceni. Dar asta înseamnă ca şi cei 4 (cu Iohannis cu tot – n.r.) să fie de acord”, a adăugat Victor Ponta.

El a refuzat să facă şi alte declaraţii pe această temă, vizibil enervat.

Anterior, Victor Ponta spusese că “din punct de vedere legal şi constituţional lucrurile sunt foarte clare”.

“Situaţia juridică este foarte clară, chiar şi pentru preşedintele Băsescu, care minte şi îşi bate joc de oameni, ca de obicei, că spune că nu s-au publicat decretele în Monitorul Oficial… Păi a semnat dânsul vreun decret şi nu l-am publicat eu? Nu a semnat niciun decret! Să-mi trimită decretul dacă vrea”, a declarat premierul.

El a arătat atunci că demisiile sunt depuse la cabinetul său dar nu sunt înregistrate: “Demisiile reprezintă o voinţă personală care se va concretiza din punct de vedere legal atunci când voi înainta – eu nu pot să înaintez o propunere de revocare a unui ministru fără să spun cine ocupă funcţia respectivă – nu există să las aşa, în aer, ministere”, a spus Ponta.

Despre faptul să vicepremierul Gabriel Oprea a preluat interimar Ministerul de Interne, Ponta a spus că aceasta s-a făcut în urma unei discuţii cu liderul PNL, Crin Antonescu.

“Gabriel Oprea semnează pentru că există decretul preşedintelui, publicat în Monitorul Oficial”, a precizat premierul.

Tot mai înainte, Victor Ponta arătase că “aştept în orice moment propunerile pentru noii miniştri sau mergem pe o restructurare masivă – dar cum nu există un consens, nu mergem în Parlement până nu există un consens”.

Premierul nu s-a înţeles nici astăzi cu Crin Antonescu pe noua formulă de guvernare, deşi a renunţat la propunerea ca şi PC să aibă un vicepremier. Problema rămâne Klaus Iohannis, care nu poate fi şi ministru de Interne, şi vicepremier la Finanţe.

Antonescu a declarat că “PNL nu iese de la guvernare, dar condiţionările lui Ponta sunt inacceptabile”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.