Ponta: Dorim sa propunem delegatiei FMI-CE-BM 5 masuri de crestere economica

Premierul Victor Ponta a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ca a informat institutiile financiare internationale – Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM) – asupra intentiilor Guvernului de a propune plata TVA la incasare pentru firmele cu cifra de afaceri mai mica de 500.000 euro, cu conditia ca derularea decontarilor sa se faca numai prin sistemul bancar. O alta masura este cresterea deductibilitatii cheltuielilor de cercetare si dezvoltare de la 20% la 50% pentru stimularea investitiilor inovative si crearea de locuri de munca in industrii cu valoare adaugata mare. In total, sunt 5 masuri de crestere economica, insa Victor Ponta a precizat ca “deciziile in mod formal nu se pot lua decat dupa ce avem negocierile purtate la Bucuresti si dupa ce se va constata ca la nivel macro-economic exista stabilitate si ca, practic, toate masurile pe care le avem de luat, referitoare la deficit, la arierate, sunt indeplinite”.

Despre plata TVA la incasare, Victor Ponta a spus ca “este o masura pe care mediul de afaceri a cerut-o de foarte mult timp si care va influenta direct activitatea a 92% dintre firmele active”.

“Reprezinta un oxigen pentru economie, prin facilitarea fluxurilor de lichiditati pentru IMM-uri. Se obtine, de asemenea, reducerea evaziunii fiscale, intrucat dispar mecanismele de rambursare fictiva de TVA, cererile de rambursare se vor face doar dupa dovada platii. Totodata, se includ in aceasta categorie, extrem de avantajoasa, numai platile facute prin sistemul bancar. In acest fel, evident, reusim sa combatem orice tip de frauda sau de evaziune fiscala”, a explicat Victor Ponta.

A doua masura pe care Executivul doreste sa o adopte “in cel mai scurt timp” este cresterea deductibilitatii cheltuielilor de cercetare si dezvoltare de la 20% la 50%, pentru stimularea investitiilor inovative si crearea de locuri de munca in industrii cu valoare adaugata mare.

O a treia masura “pe care am considerat-o absolut necesara si in concordanta cu ceea ce s-a adoptat la nivel european, in cadrul Consiliului European prin pactul de crestere economica si creare de locuri de munca” este eliminarea contributiilor de asigurari sociale la fondul de sanatate, pensii, somaj, pentru toti intreprinzatorii care angajeaza persoane aflate in somaj si care au varsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani.

“Aceasta eliminare a contributiilor va functiona pe termen de un an cu conditia mentinerii ca angajat inca un an suplimentar de catre firma”, a spus primul-ministru.

A patra masura pentru sprijinirea firmelor cu dificultati financiare temporare se refera la scutirea de la plata penalitatilor pentru debitorii statului pentru obligatii de plata achitate in perioada 1 septembrie 2012 – 31 decembrie 2012.

“A cincea masura, de asemenea extrem de mult solicitata de catre organizatiile neguvernamentale, fundatii, institutii care nu sunt inregistrate ca platitori de TVA si care acceseaza fonduri europene: am luat decizia de a asigura cadrul legislativ necesar pentru ca TVA-ul sa fie eligibil la decontare pentru proiectele finantate din fonduri europene”, a precizat Ponta.

Acesta a mentionat ca lista cu cele cinci masuri propuse va fi pe masa discutiilor cu FMI, BM si CE de la Bucuresti, ce vor demara in saptamana imediat urmatoare dupa referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, din 29 iulie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.