Ponta: Este foarte posibil să nominalizez noi şefi la DNA şi Parchet, dar să fie de acord preşedintele Băsescu, CSM şi CE

Premierul Victor Ponta anunţă că ar putea nominaliza noi procurori pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Parchetului General, în perioada interimatului pe care îl va asigura la Ministerul Justiţiei după demisia Monei Pivniceru, însă va face acest lucru numai după ce va discuta cu preşedintele Traian Băsescu şi cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi va avea consensul “tuturor părţilor implicate”, iar Comisia Europeană va saluta acest acord”. De altfel, şeful statului declara, după întoarcerea de la ultima reuniune de la Bruxelles, că i-ar mulţumi lui Dumnezeu ca Mona Pivniceru să fie numită judecător la CCR, pentru că astfel premierul şi-ar putea asuma, ca interimar la Justiţie, propuneri pentru funcţiile de şefi ai Parchetului General şi DNA.

“Este foarte posibil (să fac nominalizările, n.r.), dar numai în condiţiile în care voi avea o discuţie cu reprezentanţii, cu CSM şi cu preşedintele ţării, în aşa fel încât într-un fel să existe un acord între cele trei părţi implicate de lege. Altfel, doar să fac propuneri pe care după aceea mi le respinge preşedintele sau care nu sunt acceptate şi de CSM nu are rost să facem aşa ceva”, a precizat Victor Ponta marţi seară, la România TV.

Premierul a adăugat că va trebui să existe acordul părţilor, iar Comisia Europeană să „salut2 acest acord”. “Dacă nu există, atunci sigur revenim la acea procedură pe care am făcut-o o dată şi aţi văzut că, din păcate, nu a avut finalitate”, a arătat şeful Guvernului.

“Eu pot să vă spun că îmi doresc să ajungem la un acord, pentru că situaţia asta de interimat, de foarte multe luni – cred că deja se împlineşte aproape un an, cel puţin la DNA – este o situaţie foarte rea; o spun şi ca fost procuror care a lucrat în Parchet. Şi când şefii sunt interimari, inevitabil activitatea instituţiei are de suferit”, a precizat Ponta.

“Daniel Morar nu mai poate conduce interimar Parchetul”

Pe de altă parte, el susţine că „Daniel Morar mai poate asigura interimatul la şefia Parchetului General” în perioada aprilie-iunie, aşa cum a avizat, luni, CSM, după ce preşedintele Traian Băsescu l-a numit deja judecător la Curtea Constituţională, astfel că ar dori până atunci să facă nominalizările amintite. Cu alte cuvinte, desemnarea noilor şefi ai Parchetului şi DNA va surveni în puţinele zile care au mai rămas până în aprilie.

„Suntem într-o situaţie extrem de ciudată, în care mandatul, şi aşa interimar, al domnului Morar expiră la începutul lunii aprilie. CSM, într-o interpretare interesantă, zice că se mai poate prelungi, dar eu zic să nu riscăm în acest sens, aşa încât eu, personal, îmi doresc să avem două persoane pe care să le agreăm cu toţii, două persoane care să aibă şi independenţa necesară, şi prestigiul necesar. (…) Numirea domnului Morar în funcţia de la Curtea Constituţională cred că este un semn serios de căutare a unei soluţii acceptate de toate părţile”, a afirmat Victor Ponta.

Kovesi la DNA – speculaţii de presă

Întrebat dacă are două nume pentru şefia DNA şi a Parchetului General, premierul a răspuns că a identificat “multe nume”, dar a catalogat drept “speculaţii” informaţiile apărute în presă potrivit cărora Laura Codruţa Kovesi ar urma să fie propusă la DNA.

“Am văzut toate aceste speculaţii. După ce o să am o discuţie cu Secţia de Procurori a CSM şi cu preşedintele – că, până la urmă, acesta este circuitul – o să vă spun pe cine pot propune şi pe cine nu. O spun încă o dată – şi o spun cu toată diplomaţia şi toată aluzia, sunt convins că cine o înţelege o înţelege: decizia preşedintelui de a-l numi pe Morar la Curtea Constituţională cred că a ajutat foarte mult”, a arătat Ponta.

Băsescu: I-aş mulţumi lui Dumnezeu ca Mona Pivniceru să fie numită în CCR, iar premierul să-şi asume propunerile de procurori-şefi

După ultima reuniune de la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a declarat la Digi24, răspunzând întrebării cum comentează posibilitatea ca Mona Pivniceru să fie votată de Senat pentru a deveni membru al Curţii Constituţionale, că “i-aş mulţumi lui Dumnezeu să se întâmple asta, ar însemna ca premierul să-şi asume asta (propunerile de procurori-şefi, n.r.) ca interimar”.

Băsescu a adăugat că este convins că Ponta, ca procuror, înţelege ce înseamnă ca Parchetul General şi DNA să nu aibă propuneri pentru procurori-şefi.

Întrebat dacă ar fi de acord cu numirea lui Tudor Chiuariu ministru al Justiţiei, şeful statului a spus că e de acord cu “orice ministru, numai să îmi propună nişte candidaţi care au dosare în spate”. „Nu e treaba mea, numai să înţeleagă gravitatea situaţiei din Parchete. Eu pot colabora cu oricine, atât timp cât colaborarea se referă la instituţii”, a adăugat Băsescu.

Amintim că Tudor Chiuariu are pe rol un dosar penal – dosarul Poşta Română -, în care a fost achitat de prima instanţă dar sentinţa nu este definitivă. Recursul, cerut de procurorii DNA şi de cei condamnaţi în dosar, se judecă în prezent la Completul de 5 judecători al ICCJ.

“O să ne trezim cu semnal de la Comisie: «Alo, ce faceţi?», că nu poţi să o ţii aşa şi să spui că în două luni mai termini un concurs”

Preşedintele a arătat că „nu se poate continua pe linia ministrului Pivniceru” cu organizarea a încă unui concurs, care mai poate dura cel puţin două luni, deoarece ar putea interveni şi Comisia Europeană.

“O să ne trezim cu semnal de la Comisie: «Alo, ce faceţi?», că nu poţi să o ţii aşa şi să spui că în două luni mai termini un concurs”, a mai spus Băsescu, insistând că, personal, doreşte procurori care să fi lucrat cu succes la dosare.

“Dacă doamna ministru insistă în procedura aceasta falsă, neasumată „să organizăm un concurs, să vedem…”. Mie nu îmi spune nimic un concurs când e vorba de procurorul general şi procurorul-şef DNA, prim-adjunct şi procurorul şef DIICOT. Vreau să văd procurori care au dosare făcute. Vreau să vă propuşi procurori care au obţinut condamnări şi nu li s-au întors dosarele pentru că sunt prost făcute. La funcţiile acestea, la fel de bine poate să vină un absolvent al INM, va şti foarte bine şi Codul Penal şi Codul de procedură, dar nu o să aibă dosare în spate, cum se întâmplase cu domnul de la Cluj, nu avea niciun rechizitoriu de un an şi jumătate”, a arătat Băsescu.

„Suntem într-o situaţie dificilă şi ne jucăm de-a concursurile pentru a nu ne asuma răspunderea”

Despre situaţia din Parchete, Băsescu a spus că “Nu-i bună deloc”. „De aceea o şi vreau accelerată puţin. Voi discuta cu prim-ministrul zilele acestea să găsim o soluţie, pentru că unde e problema? Noi nu suntem în deficit numai cu numirea procurorului general, procurorului-şef DNA, dar nu avem niciun adjunct la Parchet, la DNA care să fie în mandate. Toţi sunt cu mandatele expirate. Şefii de secţii sunt toţi cu mandatele expirate în DNA şi DIICOT. Suntem într-o situaţie dificilă şi ne jucăm de-a concursurile pentru a nu ne asuma răspunderea”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.