Ponta l-a dat afară pe Mihalache şi a numit-o secretar adj. al Guvernului pe o penelistă de 27 de ani de la RA-APPS

Premierul Victor Ponta l-a demis, marţi, pe secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, la 5 zile după ce ANI a anunţat că este incompatibil iar el a avut o reacţie violentă la aflarea veştii, spunând despre şeful Agenţiei că este „o jigodie frustrată”. Însă motivul demiterii sale ar fi legat de altă declaraţie a lui Mihalache, potrivit căreia „dacă parteneriatul cu SUA depinde de ANI, atunci mai bine fără”. Pe de altă parte, luni seara, preşedintele Traian Băsescu a avertizat că „Raportul MCV va fi unul dezastuos” întrucât în Guvern şi Parlament se află demnitari incompatibili. Mihalache susţine că, de fapt, el şi-a inaintat demisia şi că aceasta nu are legătură nici cu declaraţiile sale, nici cu ce a spus şeful statului. În locul lui a fost numită penelista Andreea Ioana Lambru, de 27 de ani, director comercial la RA-APPS.

Cert este că demiterea sau demisia a survenit în urma unei discuţii avute în cabinetul lui Victor Ponta, la care a participat şi Crin Antonescu, Mihalache fiindu-i consilier.

Ce părere are Mihalache despre parteneriatul strategic româno-american

Întrebat vineri seară, la B1TV, cum comentează declaraţia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, conform căreia orice iniţiativă de a redeschide subiectul modificării legii ANI ar fi o idee foarte proastă şi ar putea duce la rediscutarea sau chiar anularea parteneriatului strategic româno-american, Dan Mihalache a declarat: “Pe mine personal mă lasă rece această declaraţie. Şi parteneriatul strategic româno-american. Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără”.

De asemenea, Mihalache a spus că „ANI funcţionează ca o oficină de propagandă politică, şi nu ca o instituţie a statului de drept, aşa cum se prezintă ea şi în interior, şi în exterior”.

Ce a constatat ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, vineri, că în urma procedurilor de evaluare, a constatat că Dan Mihalache că s-a aflat în incompatibilitate, în perioada 10 mai 2012 – 8 iunie 2012. El a exercitat simultan funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, şi pe cea de administrator în cadrul SC Dib Media Consultancy SRL, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. De asemenea, Mihalache a continuat să exercite calitatea de administrator în cadrul SC Dib Media Consultancy SRL, până în luna august 2012, aşa cum rezultă din documentele transmise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Cum se apără Mihalache

El susţine că Ponta şi Antonescu nu i-au reproşat declaraţiile făcute cu privire la parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii şi nici că demisia sa a survenit în urma afirmaţiilor lui Traian Băsescu.

”Dl prim-ministru Victor Ponta ar fi trebuit să spună că a fost o discuţie pe care noi am convenit-o împreună, în prezenţa preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, pentru că eu reprezint PNL în Guvern, discuţie care nu a avut în vedere niciun fel de declaraţii antiamericane, ci doar ideea că eu, fiind o persoană mai profilată politic, care vorbeşte şi la televizor şi la dvs în emisiuni, ar trebui să am o funcţie mai politică decât aceea de adjunct la SGG care e o zonă mai degrabă tehnică. (…) Sper că nu există o legătură cu declaraţiile preşedintelui, altfel aş fi foarte dezamăgit. (…) Sunt convins că îmi voi găsi locul în structura guvernamentală pe altă poziţie. Am discutat şi despre asta cu premierul”, a spus Mihalache marţi, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Mihalache (40 ani) este deputat PNL şi candidează din partea USL la parlamentare în 9 decembrie.

Ce vrea Băsescu

“L-am rugat şi pe premierul Victor Ponta să analizeze situaţia celor patru incompatibili. Sigur, au dreptul să atace în justiţie deciziile ANI, dar aici discutăm de modul cum arată un guvern. Iar antecedentele acestui guvern nu justifică menţinerea acestor oameni doar din solidaritate cu politicienii, din interese de alianţă. Important este ca România să probeze că şi-a însuşit valorile democratice, valorile statului de drept”, a afirmat preşedintele Traian Băsescu în declaraţia de presă de luni seara.

Cine este noul secretar general adjunct al Guvernului

În locul lui Dan Mihalache a fost numită în funcţia de secretar general adjunct al Guvernului Andreea Ioana Lambru, de are 27 de ani, fost director de cabinet al lui Radu Stroe. Ea este secretar general adjunct al PNL şi director comercial la Sucursala de Administrare şi Întreţinere a Fondului Imobiliar a RA-APPS.

Potrivit declaraţiei de avere, Lambru are un autoturism Peugeot 207, iar în anul fiscal precedent a încasat 29.389 de lei de la PNL.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.