Ponta promite in El Pais ca demisioneaza daca i se probeaza plagiatul

Premierul Victor Ponta a declarat, intr-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais, ca va demisiona daca decizia Consiliului National de Etica va confirma acuzele ca a plagiat teza de doctorat. “Imi voi asuma responsabilitatea, chiar daca am fost acuzat pe criterii politice si punctul meu de vedere nu a fost ascultat”. Amintim ca ministrul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop, a schimbat componenta acestul Consiliu, imediat dupa aparitia in revista Nature a acuzatiilor de plagiat la adresa prim-ministrului. Ponta o tine intr-una ca este acuzat de plagiat “pe criterii politice” si ca presedintele Traian Basescu este vinovat de ce i se intampla, desi probele sunt clare, peste jumatate din lucrarea sa de doctorat, coordonata de Adrian Nastase, este copiata cuvant cu cuvant din cartile altor autori. De altfel, Ponta este intrebat si despre Nastase, dar nu in calitate de indrumator al sau, ci daca mai ramane in PSD dupa condamnarea la inchisoare.

Intrebat daca a plagiat, Ponta a raspuns “Nu. Aceasta acuzatie a aparut in timpul conflictului cu presedintele privind participarea la Consiliul European”.

Intrebat daca Adrian Nastase mai este membru PSD dupa condamnarea definitiva, Ponta a mai spus ca, potrivit statutului PSD, orice membru de partid condamnat definitiv este exclus. “Respect decizia instantei, dar este un moment dificil pentru partidul nostru. Cu Nastase am intrat in NATO si am incheiat negocierile de aderare la UE. A fost condamnat pentru finatarea ilegala a campaniei electorale, o practica prezenta si in alte tari europene”, a adugat Ponta.

Amintim ca Nastase nu numai ca nu a fost exclus din PSD, dar el are in continuare statut de deputat, chiar si dupa incarcerare.

Premierul a fost intrebat si despre ambitia lui de a participa la Consiliul European, in ciuda deciziei Curtii Constitutionale, si a raspuns ca aremandat din partea Parlamentului, fara insa a preciza ca nu exista o hotarare in acest sens, ci doar o declaratie politica.

Legat de conflictul cu presedintele Traian Basescu, Ponta a spus: “Am decis sa accept coabitarea si respectarea puterilor fiecaruia. Sunt la inceputul carierei mele politice, in timp ce Traian Basescu se apropie de terminarea ei. Din pacate, presedintele nu accepta ideea ca Guvernul si Parlamentul nu se subordoneaza vointei lui, asa ca foloseste toate mecanismele – legale sau mai putin legale – pentru a bloca activitatea Executivului”.

In interviu, Ponta mai vorbeste despre slaba absorbtie a fondurilor europene, despre insolventa Hidroelectrica – despre care premierul sustine ca a fost felicitat de FMI si Banca Mondiala.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.