Prima banca de celule stem intr-un spital de stat: Fundeni

Banca de celule stem hematopoietice de la Institutul Clinic Fundeni indeplineste in totalitate standardele Agentiei Nationale de Transplant si pe cele europene care reglementeaza activitatea de procesare si conservare a celulelor vii, a anuntat, joi, dr. Carmen Orban, managerul Institutului.

Procesarea celulelor stem hematopoietice in conditii de banca reprezinta o conditie obligatorie pentru ca celulele recoltate in Romania sa poate fi trimise prin intermediul Registrului catre orice centru de transplant medular din strainatate, acolo unde pot salva o viata.

 “Infiintarea acestei banci vine in contextul in care Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este in curs de finalizare, ceea ce presupune accesul pacientilor la celule de la donatori neinruditi pentru transplant, atat din Registrul National, cat si din Registrele Internationale interconectate la acesta. (…) Banca de celule stem reprezinta un compartiment special dedicat in totalitate procesarii si stocarii de celule stem hematopoietice, asigurand o puritate a aerului de peste 99% pentru spatiul unde se desfasoara activitatile de prepararea si validare a grefonului medular“, a explicat dr. Carmen Orban.

Banca de celule stem asigura conditii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice atat pentru pacientii carora li se efectueaza transplant medular la institut, cat si pentru donatorii voluntari ale caror celule stem vor fi procesate aici.

Potrivit managerului Institutului Fundeni, aceasta indeplineste toate criteriile pentru a deveni si prima banca publica de celule de cordon ombilical dintr-un spital de stat. “Aceasta inseamna ca in viitor vom putea accesa si aceasta sursa de celule stem pentru a efectua proceduri de transplant” a anuntat dr. Orban. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.