Proteste împotriva defrişărilor ilegale

Peste 2.000 de membri ai unor ONG-uri de mediu, nemulţumiţi de defrişările ilegale şi de faptul că preşedintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament Codul silvic pe care ei îl susţin în forma aprobată, au protestat astăzi în Bucureşti, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Iaşi, Ploieşti şi ale mari oraşe din ţară. Senatul a respins, săptămâna trecută, modificările solicitate de şeful statului în cererea de reexaminare şi a votat legea în varianta iniţială.

Un nou protest, derulat în cadrul campaniei “Împreună putem opri masacrul pădurilor”, începută în data de 5 mai, va avea loc pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului.

Manifestanţii cer adoptarea unei legi prin care nivelul de împădurire din România să fie de cel puțin 35% și să nu scadă sub acest nivel.

Ei susțin actualul proiect al Codului silvic, argumentând că îi blochează pe austriecii de la Holzindustrie Schweighofer.

În Capitală, protestul a început la ora 16.00, când circa 1.000 de oameni s-au adunat la intrarea în Parcul Herăstrău din Piaţa Charles de Gaulle şi au pornit în marş la Guvern, apoi la  Palatul Cotroceni şi la Ministerul Mediului. La fiecare oprire manifestanţii au scandat: “Pas cu pas, pădurile le-aţi ras!”, “Mafia defrişează, guvernul protejează!”, “Nu tăiaţi copacul că vă rupem capul!”, „Natura suntem noi!” şi – evident – “Hoţii, hoţii!”.

Pe bannerele purtate de demonstranţi puteau fi citite lozinci precum: “Toate partidele au tăiat pădurile”, „România pierde 3 hectare de pădure pe oră”, “Ne luăm verdele înapoi”, “Colonia română – raiul corporaţiilor prăduitoare”, “Fiecare arbore tăiat contribuie la dispariţia ursului polar”, “Alo, Ministerule, protejăm sau prăduim mediul?”, “Dacii iubeau pădurea. TU?”.

Iohannis, trezeşte-te!

La Palatul Cotroceni, manifestanţii au scandat: “Iohannis, trezeşte-te!”, “Uniţi salvăm toate pădurile!”, “Un copac de mai tăiaţi, o s-ajungeţi spânzuraţi!”, “Uniţi luptăm, pădurea apărăm!”, “Mafia defrişează, Iohannis protejează!”, “Dacă nu vrei să îţi pierzi slujba, nu te mai juca cu drujba!”.

Pentru a ajunge în faţa Ministerului Mediului, manifestanţii au traversat Parcului Izvor de lângă Palatul Parlamentului, unde au continuat să strige lozinci, dar numărul lor scăyuse la aproximativ 1.500 de oameni.

Protestul s-a încheiat după aproape 5 ore, în jurul orei 21.00, fără incidente. Marşul nu a avut autorizaţie de la Primăria Capitalei, manifestanţii mobilizându-se pe Facebook.

Totuşi, Asociatia Agora for Life a anunţat săptămâna trecută mobilizarea generală atât în ţară, cât şi în mai multe orașe din Europa și Canada.

Iohannis: Discutăm în CSAT

Tot pe Facebook le-a răspuns şi Iohannis, anunţând că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării:

“Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrişărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT. Sunt convins că vom reuşi nu doar să stopăm fenomenul, dar şi că instituţiile statului îi vor identifica şi trage la răspundere pe cei vinovaţi”, a scris preşedintele.

Petiție “Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer!”

Platforma de campanii online de-clic.ro a anunțat lansarea petiției “Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer!”, semnată de peste 6.000 de persoane la numai o zi de la anunțare.

Un număr de 27 de organizații din România și străinătate s-au reunit pentru a susține demersul adresat Camerei Deputaților – for decizional care, în săptămânile următoare, va reexamina, la cererea președintelui Klaus Iohannis, legea de modificare a Codului Silvic.

Una dintre cauzele cererii de reexaminare o reprezintă limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricărei companii în procesarea unei specii de arbori din România.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.