Reacţie şocantă a secretarului gen. adj. al Guvernului, declarat incompatibil: Dau în judecată această jigodie frustrată care este şeful ANI

Dan Mihalache (PNL), secretarul general adjunct al Guvernului şi candidat din partea USL la parlamentare, a avut vineri o declaraţie şocantă după aflarea veştii că este incompatibil: el l-a făcut „jigodie frustrată” pe şeful ANI, Horia Georgescu, şi a ameninţat că îl dă în judecată. Ieşirea lui necontrolată este cu atât mai gravă cu cât afirmaţia a survenit într-o conferinţă de presă şi nu în vreo intervenţie telefonică la posturile de ştiri, unde ar mai fi avut vreo scuză. Dincolo de această atitudine, secretarul gen. adj. al Guvernului l-a ameninţat public pe şeful unei instituţii de stat care se află, alături de DNA, CSM, Parchetul General şi DGA, printre puţinele lăudate de Comisia Europeană în Raportul pe Justiţie din vară.  

“Şeful politic al acestei instituţii este această jigodie frustrată numită Horia Georgescu, pe care o să îl dau în judecată. (…) Solicit ca instituţia care supervizează ANI, respectiv, CNI (…) să vadă că în aceste cazuri, şi mă refer şi la colegii mei, s-a comis un abuz politic incalificabil şi să ia măsurile de rigoare”, a spus Mihalache, vineri, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că a primit lunea trecută de la ANI o notificare privind incompatibilitatea sa, căreia îi putea răspunde în 15 zile, însă Georgescu a spus că aceste zile nu au trecut. Mihalache este acum nervos că ANI a emis comunicatul de presă iar lui nu i-a trimis oficial niciun document. “Aceste lucruri mă fac să mă întorc în justiţie împotriva acestei instituţii”, a spus el.

Evaluările Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au început la 31 iulie a.c., iar inspectorii au constatat că Mihalache s-a aflat în incompatibilitate în perioada 10 mai – 8 iunie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cât şi funcţia de administrator în cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL.

El a încălcat, astfel, Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Mihalache exercită funcţia de secretar general adjunct al Guvernului începând cu 10 mai 2012. În perioada 10 martie 2010 – 8 iunie 2012, el a deţinut şi funcţia de administrator în cadrul firmei amintite, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Mihalache a continuat să exercite calitatea de administrator în cadrul societăţii până în luna august 2012, aşa cum rezultă din documentele transmise Agenţiei de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Conform legii, persoana care exercită una dintre funcţiile publice de autoritate, respectiv cea de secretar general adjunct al Guvernului, asimilată funcţiei de secretar de stat, este obligată, la data depunerii jurământului sau, după caz, la data numirii în funcţie, să declare că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege.

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.

Mihalache poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.