Rectificare bugetară din cofinanţarea investiţiilor. Ce spun Ponta, Petrescu şi Consiliul Fiscal

Guvernul a tăiat astăzi, la a doua rectificare bugetară pe 2014, aproape 4 miliarde lei (circa 900 de milioane euro) prevăzuţi iniţial pentru cofinanţarea proiectelor europene. Din aceşti bani, un miliard se “rup” din sumele pentru autostrăzi. Mai puţin cu 1 miliard de lei fiecare vor avea şi Agricultura, Secretariatul General al Guvernului – care primise însă, iniţial, o sumă exorbitantă şi pierde acum circa 1 miliard de lei – şi Ministerul Finanţelor. În minus vor avea, de asemenea, ministerele Transporturilor, Educaţiei şi Mediul.

Marii câştigători ai acestei rectificări anunţate chiar înaintea campaniei electorale pentru prezidenţiale sunt:

– autorităţile locale, care primesc în plus 1,1 miliarde de lei pentru cheltuieli de funcţionare şi investiţii începute;

– Ministerul Muncii: 1,2 miliarde lei.

Alte alocări suplimentare au fost acordate:

– Ministerului Educaţiei: pierde 5,5 mil. lei şi câştigă 140 mil. lei pentru profesorii care au de recuperat drepturi salariale în baza unor hotărâri judecătoreşti şi 50 milioane lei pentru bunuri, servicii şi investiţii în derulare;

– Ministerului Sănătăţii: pierde peste 260 mil. lei şi câştigă 160 mil. lei pentru programele de sănătate, drepturi salariale şi serviciile de ambulanţă. Au fost alocate şi 25 de milioane de lei pentru tratarea unor eventuale cazuri de Ebola.

– Ministerului Apărării: 140 mil. lei;

– MAI: 300 mil. lei, inclusiv pentru ore suplimentare şi drepturi speciale;

– MAE: 96 mil. lei;

– Ministerului Dezvoltării: 400 mil. lei, pentru lucrări începute;

– Ministerului Justiţiei, Ministerului Public şi ÎCCJ: în total 125 milioane lei.

Ponta: Avem încasări peste aşteptări, de 101,35%

Premierul Victor Ponta a susţinut, într-o conferinţă de presă, că “avem pe primele 9 luni încasări bugetare care depăşesc previziunile pe baza cărora a fost construit bugetul de stat”, graţie succesului acţiunilor de combatere a evaziunii fiscale. “În luna septembrie, de la ANAF și Ministerul Finanțelor avem confirmarea că au fost depășite estimările de încasări – 101,35% -, reprezentând un trend al ultimelor luni”, a precizat el.

Şeful Executivului a adăugat că, prin rectificare, Guvernul a asigurat resursele necesare pentru a acoperi pierderea de 830 de milioane de lei rezultată din reducerea CAS până la sfârșitul anului, dar și pentru a plăti toate obligațiile statului legate de pensii și salarii.

“Având în vedere promulgarea legii privind reducerea CAS, aveam din aceste încasări suplimentare și din celelalte alocări de acoperit pentru anul 2014 o pierdere bugetară de 830 de milioane de lei până la sfârșitul anului. Prin rectificarea de astăzi am asigurat toate resursele în așa fel încât țintele stabilite prin legea bugetului de stat și prin obligațiile noastre europene și internaționale, mă refer în primul rând la ținta de deficit bugetar de 2,2%, să fie respectate. În plus, prin rectificarea de azi am asigurat fără excepție și fără niciun fel de sincopă toate obligațiile fundamentale ale statului — mă refer la salarii, la pensii, la sprijin social—, în așa fel încât nimeni nu are niciun fel de grijă până pe 31 decembrie, nici după aceea”, a afirmat prim-ministrul.

De asemenea, Ponta a mai anunțat că “toate ministerele și instituțiile publice care aveau acel blocaj de 10% care se introduce în mod preventiv în cazul nerealizării veniturilor” au toate sumele deblocate în urma rectificării bugetului.

Consiliul Fiscal: Reducerea TVA la pâine a dus în jos veniturile

Nu de aceeaşi părere este Consiliul Fiscal, care arată că încasările din TVA în iulie şi august au scăzut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 1,3% (114 milioane lei), parţial pe fondul efectului de bază din reducerea taxei a 9% la produsele de panificaţie. 

Consiliul Fiscal prezintă chiar datele obţinute de la ANAF: reducerea TVA de la 24% la 9% pentru pâine şi produsele de panificaţie a generat încasări lunare la buget mai mici cu 32,1 milioane de lei, în medie, din septembrie 2013 până în iulie 2014, respectiv circa 321 milioane lei în cele 10 luni scurse de la aplicarea măsurii.

Însă impactul negativ asupra veniturilor bugetare a fost de 386,7 milioane lei (-55,1%), “nivel care nu pare să indice o materializare a aşteptărilor de creştere a conformării voluntare la plată”, ceea ce arată că nu a crescut conformarea voluntară, se arată în Opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificări a bugetului general consolidat pe anul 2014.

Totodată, reducerea CAS ar fi trebuit să genereze și o diminuare a agregatului de cheltuieli de personal, consideră Consiliul Fiscal, în acelaşi document semnat de Ionuţ Dumitru, preşedintele consiliului.

”Ar fi fost de așteptat ca reducerea CAS să genereze, în contrapartidă față de impactul negativ la nivelul veniturilor aferente acestei categorii, și o reducere a agregatului de cheltuieli de personal, care include contribuția datorată de angajator (cuantumul ar fi trebuit să fie de circa 270 milioane lei). Cifrele din propunerea de rectificare indică însă o reducere marginală a anvelopei salariale de doar 22 milioane lei, ceea ce înseamnă că reducerea așteptată a fost însoțită de alocări suplimentare de cheltuieli în cadrul aceleiași categorii”, precizează Consiliul Fiscal.

Ministrul Finanțelor: Veniturile au crescut cu 5%

Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor, a declarat însă, la finalul ședinței de Guvern, că veniturile bugetare colectate pe primele 9 luni se cifrează la 135 miliarde lei, fiind mai mari cu 5% față de perioada similară din 2013 și cu 0,1% peste programul de încasări estimat, iar în septembrie, încasările au fost de aproape 15 miliarde lei și au depășit programul de încasări cu 1,35%.

Ea a admis, totuşi, că veniturile bugetului general consolidat au fost diminuate pe sold cu 1,4 miliarde lei, iar cele ale bugetului de stat cu 1,44 miliarde lei, dar nu din cauza unei colectări proaste, ci al transferurilor către bugetele locale, prin sume defalcate pe TVA.

Petrescu a mai menționat că încasările din impozit pe profit au fost revizuite în creștere cu 190 milioane lei, iar cele din impozite și taxe pe proprietăți – în creștere cu 19 milioane lei.

Să nu uităm însă că Guvernul a introdus anul acesta noi taxe – venituri în plus -, din care enumerăm taxa pe stâlp (din care a încasat deja 1 miliard de lei în primă tranşă), acciza suplimentară la carburanţi – de la 1 aprilie, din care se estimează 2 miliarde de lei – şi majorarea accizelor la începutul anului. Cu noile venituri colectările ar fi trebuit să explodeze, dar nu s-a întâmplat aşa.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.