Remeş scapă după un an de închisoare

Decebal Traian Remeş, fostul ministru al Agriculturii condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul “Caltaboşul”, a fost eliberat astăzi condiţionat, prin decizie a Tribunalului Maramureş, după ispăşirea a mai puţin de un an din pedeapsă. El a fost încarcerat în 25 februarie 2013 la Penitenciarul Baia Mare, iar la jumătatea lunii ianuarie a cerut să fie eliberat condiţionat pentru bună purtare şi invocând vârsta de peste 60 de ani, care îi permit să scape, pe vechiul Cod Penal, după încheierea unei treimi din pedeapsă. De nerecunoscut, cu barbă albă şi plete, Remeş a ieşit pe poarta închisorii şi a mers pe jos câteva sute de metri până la maşina în care îl aştepta soţia. Nu a făcut nicio declaraţie jurnaliştilor.

Potrivit vechiului Codul Penal, în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani se poate dispune eliberarea condiţionată după executarea efectivă a unei treimi din durata pedepsei, în cazul condamnării care nu depăşeşte 10 ani.

Noul Cod penal stipulează, în acelaşi caz, că deţinutul poate fi eliberat după ce a executat jumătate din pedeapsă.

Potrivit principiului aplicării legii mai favorabile, Remeş beneficiază de prevederile vechiului Cod penal.

Remeş a primit decizie de eliberare condiţionată încă de la jumătatea lui ianuarie,  prin decizia judecătorilor Judecătoriei Baia Mare, însă procurorul DNA a declarat apel. Astăzi, Tribunalul Maramureş a dat sentinţa definitivă. Eliberarea condiţionată presupune însă multe restricţii ale drepturilor civile.

Vrea 10 milioane de lei despăgubiri de la procurorii DNA

După 3 luni de închisoare, Remeş a cerut la sfârşitul lui mai 2013 despăgubiri de 10 milioane de lei pentru divulgarea probelorde către procurorii anticorupţie, în timp ce era urmărit penal. Este vorba despre celebra înregistrare video ambientală realizată de anchetatori şi care a fost difuzată pe TVR 1, cu Remeş primind un plic. Au urmat alte imagini video, la toate televiziunile de ştiri, în care fostul ministru al Agriculturii primea acasă, drept şpagă, lăzi cu caltaboşi şi alte produse alimentare. 

Procesul civil, suspendat în februarie 2012 până la pronunţarea sentinţei definitive în cel penal, a fost reluat la Tribunalul Bucureşti în 10 mai 2013.

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA, Remeș a favorizat la mai multe licitații publice firmele omului de afaceri Gheorghe Ciorbă, iar Ioan Avram Mureșan – ministrul Agriculturii la data faptelor, acum aflat în puşcărie pentru 7 ani, într-un alt dosar – a înlesnit obținerea promisiunii, oferind 15.000 de euro și 1.500 de lei din partea lui Ciorbă.

Banii și alimentele primite drept şpagă de Decebal Traian Remeș urmau să favorizeze firma “Construct Europromt” SRL din comuna Certeze, județul Satu Mare, prin atribuirea a două licitații publice destinate unor lucrări de amenajare funciară derulate de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare din orașul Râmnicu Vâlcea.

Mureşan a fost şi el condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul “Caltaboşul”, dar pentru că se afla deja după gratii, din 12 mai 2012, în urma sentinţei dintr-un alt dosar, a rămas cu pedeapsa cea mai grea, de 7 ani.

Ciorbă a scăpat cu 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

Magda SEVERIN

Captură de pe omagine video de la www.ziarmm.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.