Rezistența Globală împotriva fracturării hidraulice – prima carte, versiunea în engleză

Grupul Fără Fracturare și Asociația T.E.S.L.A. (Tranziție Energetică Sustenabilă, Locală, Autonomă) anunță apariția versiunii în limba engleză (dupa cea în spaniolă) a cărții Rezistența globală împotriva fracturării hidraulice, care documentează lupta comunităților împotriva acestei tehnologii și a companiilor de petrol și gaz de pe întreg globul.

“Încercăm să găsim finanțare pentru traducerea și publicarea versiunii în limba română a acestei cărți. Orice sprijin în acest sens este binevenit. Pentru detalii, vă rugăm scrieți la farafracturare@gmail.com“, se arată în comunicatul remis redacţiei şi pe care îl redăm integral:

“Cartea își dorește, în primul rând să devină o sursă de inspirație pentru activismul antifracking, un mijloc de a face mai vizibilă puterea și determinarea acestei lupte, precum și un gest de solidaritate cu toate acele locuri de pe glob unde lupta este cea mai grea.

Este, de asemenea, și o încercare de a aduce împreună acțiunile și viziunile oamenilor și mișcărilor care nu se cunosc, sau care refuză toate să accepte inerția discursului dominant, care încearcă să ne vândă ideea falsă că omenirea trebuie să continue să extragă hidrocarburi fosile, pentru a evita colapsul economic. Societatea se trezește și devine din ce în ce mai conștientă că tocmai acest drum al arderii de hidrocarburi fosile este cel care va duce la distrugerea planetei.

Cartea a fost coordonată de Samuel Martín-Sosa Rodríguez, de la Ecologistas in Accion, cea mai mare organizație de mediu din Spania, și tradusă cu ajutorul rețelei de traducători voluntari, Traductores in Accion, care sprijină Ecologistas in Accion

Capitolele cărții prezintă diferite forme de mobilizare cetățenească de pe glob, de la mobilizare prin mijloace de presiune clasică asupra autorităților, cu petiții, scrisori, presiune pentru legi de interzicere, până la forme extreme de rezistență, cum ar fi taberele de rezistență, unde acțiunile de nesupunere civică devin necesare, în 15 episoade distincte.

Cartea acoperă lupte de pe 5 continente: Europa, America de Nord, America de Sud, Africa și Oceania. Lipsește, însă, Asia. Coordonatorul regretă faptul că, deși a încercat în multiple rânduri să intre în legătură cu grupuri de activiști de mediu din China, unde se exploatează deja comercial gaz de șist (în regiunea Sichuan, o regiune seismică unde în 2008 a avut loc un cutremur care a făcut 90.000 victime), nu a reușit să identifice niciun asemenea grup. Cu toate acestea, există un grup destul de activ în statul Tamil Nadu, din India, cu care activiștii români sunt în legătură.

Multe capitole sunt scrise la persoana 1, cu trăirile personale ale celor care le-au scris, direct implicați în această luptă, și nici nu ar fi putut fi scrisă altfel, pentru că această luptă este eminamente grass-roots.

Cartea prezintă rezistența cetățenească din regiunea Alberta, Canada, împotriva extragerii petrolului din nisipurile bituminoase, prin prezentarea luptei în instanță a unei mame aflate în prima linie a războiului cu companiile de petrol și gaz, precum și lupta familiei Parr, din SUA, care a devenit prima familie din SUA care a primit o decizie favorabilă într-un proces împotriva unei companii, după ce sănătatea fiicei și a soțului său s-au deteriorat serios, datorită numeroaselor sonde din jurul casei lor, familia Parr primind despagubiri de 3 milioane de dolari de la companie, o decizie istorică pentru lupta antifracking din SUA și din lume.

Lupta din Australia, prin perspectiva unui medic toxicolog, care descrie mobilizarea extraordinară a campaniei “Lock the Gate”, care, a închis, la propriu, accesul camioanelor către sonde, proprietățile fiind îngrădite în Australia, apoi cu mobilizarea exemplară din Franța, care a fost primul stat care a interzis fracturarea hidraulică, încă din 2011.

Este prezentată și lupta unei comunități din statul New York, Dryden, pentru interzicerea fracturării hidraulice,  anevoioasă, dar victorioasă, a celor din statul New York, aflat deasupra zăcământului Marcellus, deja exploatat cu frenezie și un impact pe măsură în statul vecin, Pennsylvania, precum și rezistența remarcabilă a țăranilor de la Zurawlow, Polonia, împotriva gigantului Chevron, cu șicanele și presiunea enormă exercitată de această companie la toate nivelurile.

Între timp, Chevron a anunțat că se va retrage din Polonia. Următorul capitol, scris de Maria Olteanu, prezintă lupta comunității de la Pungești, care a inspirat o lume întreagă, împotriva Chevron și a fracturării hidraulice. Și din România ar fi anunțat Chevron că se retrage, deși până acum, după două luni de la primele articole în presă, nu există nici un anunț oficial.

Cartea continuă cu un capitol dedicat obilizării puternice din Țara Bascilor, Spania, unde oamenii au cerut municipalităților să se declare “Municipalități fără fracturare”, o campanie care s-a extins cu o viteză uimitoare în sute de comunități din zonele vizate de perimetrele concesionate. În Argentina, in Provincia Neuquen, aflată deasupra celui mai mare zăcământ de gaze de șist din lume, Vaca Muerta, lupta este dusă de mai multe sectoare, aliate împotriva unei amenințări comune.

În final, imaginea se mută la nivel internațional, fiind prezentat demersul Declarației de la Korbach, care solicită interzicerea tehnologiei fracturării hidraulice în Uniunea Europeană, declarație semnată de sute de organizații din Europa și America de Nord.

Cartea transmite mesajul că lupta antifracking va fi considerată finalizată atunci când această tehnologie va fi interzisă la nivel global, pentru că, dincolo de a fi o problemă locală, goana dupa gaze de șist și hidrocarburi neconvenționale este cea care împiedică o acțiunea climatică concertată. Primul capitol analizează cum s-a ajuns la această situație, principalele realizări ale luptei antifracking și potențialul său într-un context caracterizat de crize multiple.

Cartea are scopul de a aduce o briză de aer proaspăt, care este esențială pentru a menține tonusul celor implicață în mișcarea antifracking globală. Spre final, a fost inclusă o selecție de anecdote și curiozități despre ceea ce ne lasă moștenire apariția fracturării hidraulice. În capitolul final, cartea conține un ghid de buzunar care să le amintească celor care contestă această mișcare că motivele pentru a te opune fracturării hidraulice sunt abundente.

Puteți trimite această carte oricui susține că rezistența antifracturare ar fi sprijinită de Rusia. Privind dimensiunea mobilizării la nivel global, rezultă că Rusia ar trebui să își consume tot bugetul pe sprijinirea acestei rezistențe. Destul de puțin probabil, nu-i așa?

În final, vă prezentăm un slogan al acestei lupte în mai multe limbi, care arată dimensiunea globală a luptei antifracking, percepută de un număr din ce în ce mai mare al celor aflați pe baricadele sale:

No fracking here, no fracking anywhere! (USA, UK, Australia, Canada)

Fracking. Ni ici, ni ailleurs! (FR)

Ni aqui, ni alla, ni hoy, ni manana! (Spania, Argentina)

Fără fracturare, nicăieri sub soare!”

Sloganul a fost introdus cu ocazia prezenței campaniei antifracturare la Street Delivery 2014″.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.