Rocada la Interne continua: Petre Toba in locul lui Liviu Popa, la sefia Politiei Romane

Schimbat in urma scandalului cu moartea interlopului Mararu, chestorul principal Petre Toba revine la conducerea Politiei Romane, in locul lui Liviu Popa. Propunerea noului ministru al Internelor, Ioan Rus – care tocmai ii asigura in urma cu o zi pe sefii inspectoratelor judetene de politie ca nu va face schimbari in Politie – a fost semnata, marti, de premierul Victor Ponta. De asemenea, chestorul Ioan Cabulea a fost numit sef al Departamentului de ordine si siguranta publica din MAI, in locul lui Petre Toba. Saptamana trecuta a fost schimbata conducerea Jandarmeriei, iar luni – secretarul general din MAI. La baza acestor rocade a stat cazul interlopilor de serviciu “fratii Camataru”, scos la interval inca de saptamana trecuta, dar care nu a avut impactul mediatic scontat. Miza este insa organizarea alegerilor.

Propunerea de schimbare a sefului Politiei Romane vine dupa rocada de la Jandarmerie si la cateva zile dupa ce premierul Victor Ponta declara, ca urmare a “fugii” lui Sile Camataru, ca a cerut ministrului de Interne, Ioan Rus, sa prezinte, miercuri, in sedinta de Guvern, un raport privind urmaritii general si ca ar putea fi dati afara sefii din Politie, daca acestia se fac vinovati de situatia existenta.

“Nu e normal sa stim ca sunt atat de multi in libertate si vedem, daca e cazul, facem schimbari si de conducere, si de sistem, pentru ca cei care sunt dati in urmarire chiar trebuie prinsi, nu trebuie sa fie doar trecuti intr-un computer acolo si sa nu se preocupe nimeni de ei”, a spus Ponta.

Acum nu mai comenteaza nimeni ca schimbarile se fac fara o analiza interna. De fapt, aceste rocade sunt utilizate de toate partidele care ajung la putere, iar sefii acestor institutii s-au obisnuit si stiu deja ce ii asteapta dupa alegeri. Din acest motiv, la fel de importante sunt alegerile si pentru ei.

Traseul “noului venit”

Mari schimbari nu sunt totusi din punctual de vedere al profesionismului: practice, se inlocuieste un profesionist cu un alt profesionist. Secretarul de stat Petre Toba fusese numit in martie, la propunerea fostului ministru Gabriel Berca, la conducerea Departamentului de ordine si siguranta publica din MAI, in locul lui Ioan Dascalu. Anterior, el fusese secretar general adjunct in minister.

Petre Toba a fost demis in noiembrie 2010 de la conducerea Politiei Romane, tot atunci fiind eliberat si Dan Valentin Fatuloiu de la sefia Departamentului de Ordine si Siguranta Publica. In locul lor au fost numiti, prin decizie a premierului Emil Boc, Liviu Popa – la Politia Romana, si Ioan Dascalu – la Departamentul ordine si siguranta publica din MAI.

Scandal de coruptie, stins

La acel moment, numele chestorului general Dan Valentin Fatuloiu a fost legat de cel mai mare scandal de coruptie din Politie: alaturi de fiul sau, administrator la 6 firme, Fatuloiu l-a denuntat atunci pe omul de afaceri galatean Catalin Chelu ca a vrut sa-l mituiasca in schimbul rezolvarii favorabile a celor 48 de dosare penale in care omul de afaceri este cercetat. Valoarea mitei se ridica la un milion de euro.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a organizat, in 19 noiembrie 2010, un flagrant delict in cazul lui Chelu, operatiune care a avut loc in parcarea de langa Ministerul de Interne. Fatuloiu a spus insa, dupa organizarea flagrantului, ca el crede ca a fost “tradat” de politistii de la Economic, dupa ce le-a cerut acestora analizarea dosarelor in care Chelu era cercetat.

Ministrul de Interne de la acel moment, Traian Igas, a dispus insa si demiterea lui Fatuloiu, cerandu-i sa spuna public cine sunt cei care au contribuit la scurgerea de informatii din Ministerul de Interne si sa ajute la prinderea lor.

Ion Stoica, numit secretar general in MAI

Luni, premierul Victor Ponta l-a numit pe Ion Stoica secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor. Prin decizia premierului, Stoica exercita functia de la MAI cu caracter temporar.

Primul-ministru a operat astfel de schimbari si in alte ministere, precizand ca nu sunt ultimele: la Ministerul Economiei a fost numit secretar general – functie exercitata cu caracter temporar –  Radu Nicolae Chiurtu, care este director in minister. Chiurtu l-a inlocuit in functie pe Andrei-Barbu Todea.

La Ministerul Finantelor, Dragos Doros a fost eliberat din functia de secretar de stat, iar in locul sau a fost numit Claudiu Doltu, nominalizat luni de PNL pentru aceasta pozitie.

In fine, Mihai Busuioc a fost revocat luni din functia de director general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, iar in locul sau a fost desemnata directoarea adjuncta Ileana Spiroiu, si aceasta urmand sa exercite temporar atributiile de director general.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.