Rompetrol a finalizat modernizarea Petromidia

Grupul Rompetrol a finalizat programul de modernizare a rafinăriei Petromidia, în valoare de 380 milioane dolari, contractorul principal fiind Rominserv. Potrivit vicepreşedintelui grupului, Arman Kairdenov, 200 de companii au participat în total la acest proiect, în care au fost implicaţi 4.000 de oameni, pe parcursul etapelor de desfăşurare. Circa 200 de echipamente principale au fost folosite, cântărind peste 13.000 de tone, a adăugat el.

Iniţiat în 2006, programul a vizat 9 proiecte majore, construirea a 5 instalaţii noi (de hidrocracare blândă, de producere hidrogen, de recuperare sulf, de producere azot şi un nou sistem de facle) şi modernizarea/extinderea altor 4 (de desulfurare gaze, transformarea instalaţiei de desulfurare distilat în vid în instalaţie de desulfurare motorină, instalaţie de cracare catalitică, de desulfurare gaze şi recuperare sulf).

Din totalul investiţiei, circa 170 milioane dolari au intrat în construirea şi integrarea instalaţiei de hidrocracare blândă.

Producţie anuală de 2,5 mil. tone motorină şi 1,4 tone benzină

În urma finalizării programului de modernizare, capacitatea de producţie a rafinăriei va creşte de la 3,5 la 5 milioane tone pe an, iar producţia anuală de motorină se va majora de la 1,5 la 2,5 milioane tone şi se obţine îmbunătăţirea cu 8% a randamentului de motorină aferent coşului de producţie.

Producţia de benzină va înregistra o creştere nesemnificativă, de la 1,3 la 1,4 milioane tone pe an, în timp ce producţia de kerosen se va dubla, de la 150.000 la 300.000 pe an.

,,Rafinăria Petromidia este un activ important pentru KazMunayGas şi Rompetrol, fiind capabilă, din punct de vedere tehnologic s proceseze integral ţiţei din Kazahstan. Finalizarea acestui program susţine obiectivele KazMunayGas de diversificare a rutelor de export al ţiţeiului către Uniunea Europeană, prezenţa companiei în zona Mării Negre şi a Marii Mediterane, dar şi integrarea Rompetrol în cadrul reţelei valorice, de la sonda de extracţie şi până în rezervorul clientului”, a afirmat Daniyar Berlibayev, senior vicepresident la KMG.

Rafinăria Petromidia a început să opereze în 1979, iar în 2001 era cea mai mare şi mai complexă rafinărie din punct de vedere tehnologic. KMG a cumpărat 75% din acţiunile Rompetrol Rafinare în 2007, iar în 2009 restul acţiunilor. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.