Romstrade mai are două contracte cu CNADNR

Romstrade, firmă deţinută de Nelu Iordache şi al cărei sediu a fost percheziţionat, joi, de procurorii DNA într-un dosar de deturnare de fonduri europene, mai are două contracte cu CNADNR, alte două fiind reziliate în această lună. Contractele încă în vigoare sunt pentru construirea Centurii Caracal şi DN 5 Bucureşti – Adunaţii Copăceni, iar cele reziliate, pentru un tronson din autostrada Arad-Nădlac şi altul din DN6 Alexandria – Craiova.

“Din punct de vedere al CNADNR, noi am luat măsurile pe care puteam să le luăm, conform contractului încheiat cu firma Romstrade, adică am reziliat, am dat astăzi să executăm scrisoarea de garanţie pentru avans, tot ce este contractual”, a declarat Mircea Pop, directorul general al Companiei de Drumuri, la inaugurarea tronsonului Cernavodă şi Medgidia al Autostrăzii Soarelui.

Întrebat ce se va întâmpla cu aceste două contracte, Mircea Pop a răspuns: “Veţi vedea luni”.

Şoseaua de centură a municipiului Caracal are de 10,35 km lungime şi este finanţată din fonduri europene, prin POS Transport. Valoarea contractului, cu TVA, este de 1.432.581,18 lei, din care 800.050,37 lei reorezintă contribuţia UE (69,25%).

Dosarul DNA în care Nelu Iordache este cercetat pentru deturnare de fonduri europene a pornit de la o sesizare a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), care a primit plângere din partea firmei Monteadriano – Engenharia e Construcao SA Portugalia, asociată cu Romstrade pentru construirea tronsonului Arad-Nădlac, pentru că nu a primit niciun ban pentru lucrările executate.

Licitaţia pentru acest tronson a avut loc în toamna lui 2010, contractul a fost încheiat în ianuarie 2011 iar termenul de execuţie este stabilit pentru aprilie 2013. Până în prezent a fost executată numai 20% din lucrare, deşi ar fi trebuit să fie 70%. Valoarea investiţiei este de 115,8 milioane euro, 85% reprezentând finanţare europeană.

OLAF a trimis sesizarea companiei portugheze către DLAF, care a efectuat un control la Romstrade şi a trimis concuziile către DNA. Pe scurt, circa 6 milioane de euro au fost daţi din fondurile europene către cumpărarea unor avioane pentru altă firmă a lui Nelu Iordache, Blue Air, pentru terenuri la Adunaţii Copăceni unde omul de afaceri voia să construiască un aeroport, pentru onorariile unui notar şi pentru alte firme care nu au nicio legătură cu construirea autostrăzii Adrad-Nădlac. 

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.