Transportatorii protestează împotriva scumpirii RCA

cnr-protest-camioanePolițele RCA s-au scumpit din nou de la 1 iulie, în ciuda asigurărilor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) că nu se va întâmpla așa, însă transportatorii nu mai sunt dispuși să accepte promisiuni fără acoperire, astfel că au început să protesteze blocând drumurile.

Luni, zeci de camioane au blocat mai mult de 4 ore DN1 în comuna Florești, județul Cluj, pentru a atrage atenția Guvernului. Coloana de TIR-uri s-a întins pe aproximativ 5 km iar traficul a fost îngreunat pe DN1 care leagă Cluj-Napoca de Oradea.

Nu este un protest izolat: în 15 iulie, peste 100 de transportatori din județele Alba, Sibiu, Arad și Mureș, au încurcat traficul rutier pe DJ 107 C, care duce spre Teleac, și DN1, între Alba Iulia și Sebeș, în semn de protest.

În 25 iulie, circulația rutieră pe centura ocolitoare a municipiului Brașov a fost îngreunată de transportatorii, care, nemulţumiţi de scumpirea polițelor RCA, au condus cu viteză foarte redusă. Deoarece în zonă nu există o limită minimă de viteză, şoferii autovehiculelor cu mare tonaj nu au putut fi sancţionaţi de poliţişti.

Un protest similar este anunțat pentru astăzi și în judetul Maramureș. Mâine, transportatorii se vor întâlni cu reprezentanții Guvernului pentru a găsi împreună soluții de blocare a prețurilor RCA, care au ajuns la cote inimaginabile și îi împing spre faliment.

Demonstrațiile de acest gen sunt spontane, spun liderii asociațiilor din transporturile rutiere, care însă amenință cu un protest la nivel național.

Patronatele din transporturi – COTAR, UNTRR, ARTRI, APTE 2002, APULUM –, au cerut încă de acum o săptămână Guvernului înghețarea primelor RCA, la valoriile medii calculate de ASF în luna iunie 2016, tarife care, potrivit conducerii ASF, oferă stabilitate financiară pe piața RCA.

Iată comunicatul remis redacției:

“La categoria autoutilitare/autocamioane, toate vehiculele cu masa totală maximă autorizată (MTMA) de până la 3,5 tone, indiferent de clasa de bonus – malus, ar urma să plătească o primă de 1.117 lei pe 12 luni, vehiculele între 3,5 tone și 7,5 tone ar urma să achite o primă de 1.966 lei pentru un an, vehiculele între 7,5 tone și 16 tone vor plăti un tarif RCA de 2.207 lei pe an, iar vehiculele cu MTMA peste 16 tone vor putea cumpăra un RCA la un preț de 8.489 lei pentru un an.

La categoria de transport persoane, vehiculele cu până la 18 locuri vor plăti 3.210 lei pentru un an, vehiculele între 18 și 40 locuri vor achita 4.366 lei pentru un an, iar vehiculele peste 40 de locuri vor plăti 3.017 lei pe an.

Solicităm Guvernului înghețarea primelor RCA la valoriile medii prezentate de ASF pentru luna iunie 2016, tarife pe care ASF le consideră că oferă stabilitate financiară și care stau la baza relansării pieței asigurărilor RCA din România, așa cum au declarat reprezentanții Autorității.

Guvernul are la îndemână Legea Concurenței 21/1996, modificată şi completată în 2016, care la art. 4, alin 2 şi 3 prevede că pentru sectoarele economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora.

Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de şase luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult trei luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri“, potrivit reprezentanților celor cinci asociații patronale”.

Reprezentanții COTAR, UNTRR, ARTRI, APTE 2002, APULUM s-au întâlnit în 19 iulie și au transmis două solicitări, una către ASF, prin care au cerut raportul integral realizat de compania de consultanță Milliman, și una către prim-ministrul Dacian Cioloș, pentru stabilirea unei întâlniri urgente pentru a discuta reducerea imediată a tarifelor RCA, “în caz contrar fiind necesară coordonarea unor acțiuni de protest la nivel național”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.