Seminarii şi întâlniri business to business româno-chineze, organizate de CCIB

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat recent, în parteneriat cu China Chamber of Commerce for Import and Export of Foodstuffs, Native Produce and Animal By-Products (CFNA), un seminar destinat promovării colaborării româno-chineze şi o sesiune de întâlniri business to business între reprezentanţi ai celor două comunităţi de afaceri ce activează în agricultură, industria alimentară şi zootehnie.

„România are un extraordinar potenţial în domeniul agricol şi în industria de prelucrare a produselor agro-alimentare, potenţial care, din păcate, în prezent este insuficient valorificat. În acest context, evenimentul de astăzi reprezintă un excelent prilej pentru o mai bună cunoaştere reciprocă, dar şi pentru identificarea unor proiecte concrete de cooperare şi a unor oportunităţi investiţionale interesante”, a declarat Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei bucureştene, în deschiderea seminarului.

Membrii delegaţiei chineze, conduse de Yang Shengjun, vicepreşedinte al CFNA, şi-au exprimat interesul pentru importul de produse lactate, lapte praf, mezeluri, vin, fructe de pădure, miere, băuturi alcoolice, dar şi pentru realizarea de investiţii în agricultură.

Acord de cooperare

Cu această ocazie a avut loc semnarea acordului de cooperare între CCIB, prin preşedintele Sorin Dimitriu, şi CFNA, cea mai mare cameră cu acest profil din China, aflată în subordinea Ministerului Comerţului din această ţară, reprezentată de Yang Shengjun, vicepreşedinte.

ccib 4

Prezent la eveniment, Liu Qiwei, consilierul economic al Ambasadei R. P. Chineze la Bucureşti, a vorbit despre majorarea constantă în ultimii ani a schimburilor comerciale bilaterale şi a subliniat interesul părţii chineze pentru dezvoltarea colaborării în domeniul agricol cu parteneri din ţara noastră.

În acest context, Mihai Andriţoiu, preşedintele Secţiunii Comerţ şi vicepreşedinte al CCIB, a vorbit despre sprijinul acordat de reprezentanţa Camerei bucureştene de la Beijing firmelor româneşti interesate să opereze pe piaţa chineză, dar şi companiilor din China care doresc să obţină informaţii despre oportunităţile oferite de ţara noastră.

Informaţii utile

În cadrul unui eveniment similar, organizat de Camera bucureşteană în colaborare cu Beijing Investment Promotion Bureau (BIPB), reprezentanţi ai unor companii româneşti din domeniul agricol, energie, imobiliare şi protecţia mediului au avut posibilitatea de a dobândi informaţii utile despre modul în care pot pătrunde pe piaţa chineză, despre sistemul de taxe şi impozite chinez, dar şi despre oportunităţile oferite de Beijing. De asemenea, în cadrul unei sesiuni B2B aceştia au intrat în dialog cu oficiali ai BIPB şi Primăriei Beijing, dar şi cu reprezentanţi ai unor firme ce îşi desfăşoară activitatea în capitala chineză.

ccib

Cele două evenimente se înscriu în sfera preocupărilor constante ale CCIB privind dezvoltarea relaţiilor economice cu parteneri din R. P. Chineză, piaţă prioritară, potrivit strategiei de relaţii externe a Camerei bucureştene, precizeazî CCIB, într-un comunicat remis redacţiei.

La sfârşitul anului 2013, China era a 9-a sursă de aprovizionare cu mărfuri pentru ţara noastră, cu o pondere de 3,5% din totalul importului. La export, deşi China se află doar pe locul 22 în topul ţărilor de destinaţie a mărfurilor româneşti, cu o pondere de 1%, trebuie menţionat că, în 2013, livrările de mărfuri către China s-au majorat cu 34,2% faţă de 2012, înregistrându-se o valoare record de cca 664 milioane USD. Tendinţa de creştere a exporturilor a continuat şi în luna ianuarie 2014, când livrările de mărfuri româneşti s-au majorat, comparativ cu aceeaşi lună din 2013, cu 56,5%. (M.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.