Silaghi recunoaşte că Nelu Iordache l-a vizitat acasă, dar fără bani

Fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, recunoaşte că Nelu Iordache a venit la el acasă pentru a-l ruga să nu-i rezilieze un contract, dar că omul de afaceri a fost adus „noaptea, pe nepusă masă”, de către Remus Şpan, care îi era prieten şi despre care ştie că a fost ofiţer de informaţii. Silaghi a precizat miercuri, la ieşirea de la DNA, că nu putea să-i închidă uşa în nas patronului Romstrade – aflat în arest din 2 decembrie 2012 şi trimis în judecată în 30 aprilie a.c. -, dar susţine că declaraţiile acestuia din arest, cum că i-ar fi dat bani, sunt “aberante”.

Amintim că Iordache l-a denunţat pe Silaghi procurorilor anticorupţie că i-ar fi dat şpagă 200.000 de euro, în 22 noiembrie 2012, pentru a nu-i rezilia contractele de infrastructură rutieră.

CNADNR i-a reziliat primul dintre contracte chiar în acea zi şi pe următorul, în 28 noiembrie.

În 29 noiembrie, când procurorii DNA au făcut percheziţii la firmele lui Nelu Iordache, Romstrade mai avea două contracte cu CNADNR.

Acestea au fost reziliate abia în 4 decembrie, după ce omul de afaceri a fost reţinut de anchetatori, pe 1 decembrie, iar o zi mai târziu, arestat preventiv.

În fine, pe 5 decembrie, CNADNR a reziliat şi contractele de deszăpezire abia încheiate cu Romstrade.

“A fost un gest urât să mi-l aducă pe astă acasă, aşa, pe nepusă masă. Ce sa fac? Tu, când deschizi uşa şi vezi un om în faţa uşii, ce faci? Nu-l chemi în casă sau ce faci? N-avea nimic, n-avea nicio geantă… De altfel, se poate vedea, cum sunt convins că mai există înregistrările plecării. (…) Totuşi, să treci 200.000 de euro prin controlul de securitate al unui aeroport cred că este o problemă, nu e foarte simplu. Şi sper să mai obţin şi înregistrarea de pe aeroportul Baia Mare de la aterizare”, a spus liberalul.

Despre rezilierea contractului în cauză, Ovidiu Silaghi spune că firmei Romstrade i s-a trimis comunicarea în 22 noiembrie, iar „Nelu Iordache susţine că în 22 noiembrie, noaptea, mi-ar fi dat banii”. „Deci, frizează logica. De ce să-mi dea?”, a insistat Silaghi.

Fostul ministru a arătat că, de fapt, “procedura (de reziliere, n.r.) se demarase încă de prin mai – iunie, anul trecut, printr-o scrisoare primită de la Comisia Europeană, semnată personal de doamna Sarasola, care răspundea de monitorizarea acestui program în România, scrisoare pe care eu am dus-o la primul-ministru”.

„După acea scrisoare a fost şi controlul OLAF-ului şi DLAF-ului. Deci, rezilierea acestui contract a fost rezultatul a numeroase demersuri, la care nu te mai poţi opune”, a adăugat el, fără să precizeze însă de ce a durat atât de mult până la rezilierea acelui contract.

Silaghi nu a explicat nici de ce restul contractelor cu Romstrade au fost reziliate abia după percheziţiile DNA la firmele lui Iordache şi chiar după ce omul de afaceri a fost arestat.

Fostul ministru a insistat, în schimb, că nu i-a cerut şi nu a primit bani nici de la Iordache, nici de la interpuşi.

Pe de altă parte, el a anunţat că, deşi şi-a retras candidatura de ministru, nu renunţă la calitatea de parlamentar.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.