UPDATE! Şova a apărut cu veşti mincinoase

Marele absent al acestei săptămâni – în care jumătatea de sud a ţării a fost spulberată de viscol şi ninsori iar CNADNR a închis pur şi simplu drumurile naţionale şi autostrăzile – a apărut. Dan Șova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine (DPIIS), s-a înfăţişat aseară la o emisiune tv, unde a vorbit despre cu totul altceva decât ce are în subordine (infrastructura rutieră naţională): intrarea în vigoare a noilor Coduri – penal şi de procedură penală. Astăzi, Şova a ochit un judeţ fără drumuri închise – Călăraşi -, pentru a arăta cât de eficient a deszăpezit CNADNR arterele majore de circulaţie, deşi se află încă sub nămeţi 12 drumuri naţionale şi alte 7, cu restricţii de tonaj, în sud-estul ţării. La ora 13.00, ministrul Marilor Proiecte a dat o altă veste mincinoasă: „Tronsonul Lehliu-Drajna al autostrăzii A2 va fi eliberat până la ora 18.00”. Nu s-a întâmplat aşa, iar porţiunea cu pricina este închisă în continuare de o săptămână.

UPDATE 2 februarie: A2 a fost deschisă integral traficului astăzi, la ora 13.00, după două zile de la anunţul ministrului Şova.

„Sunt foarte mulțumit de ce s-a întâmplat până acum în județ. Au avut patru zile de Cod Portocaliu, două zile de Cod Roșu, viscol foarte mare, zăpadă foarte multă… Am mers în cel mai îndepărtat sat din comuna Ileana, unde a fost zăpadă foarte mare… Pentru cei care vor să folosească autostrada A2, domnul Neaga (Narcis Neaga, directorul CNADNR, n. r.) ne-a spus că la orele 18.00 – 18.30 va fi eliberată toată, pe tronsonul de la Lehliu la Drajna, unde au rămas probleme”, le-a spus Dan Șova jurnaliştilor.

El a adăugat că în județul Călărași, nu mai este niciun drum închis iar intervenția autorităților a fost una „foarte bună”.

„Înțeleg că nu mai avem niciun drum național închis, restricționat. Nu mai avem probleme nici pe drumurile județene. S-a ajuns până la ultima casă din județ. Acum trebuie să fim atenți la frigul foarte mare. Intervenția autorităților e foarte bună. După starea de alertă, autoritățile, Apărarea, Internele, CNADNR, Pompierii, Instituția Prefectului, toată lumea a lucrat și avem un județ care, în urmă cu două zile, era sub Cod Roșu și acum se circulă peste tot. Am găsit într-un cătun mașina de pâine…”, a mai spus Dan Șova.

Ministrul în subordinea căruia se află CNADNR a evizat să meargă şi în alte judeţe. Nici nu are de ce. Pe el nu îl trage nimeni la răspundere, are un statut special.

Vineri seară, la fix o săptămână de la începerea perioadei de viscol şi ninsori, sunt închise circulaţiei 11 drumuri naţionale şi un tronson din Autostrada A2. Aceasta a fost blocată traficului rutier începând de sâmbătă, 25 ianuarie, la ora 11.30.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.