Turismul si POR, in topul reusitelor MDRT de anul acesta

1

Cele mai mari reusite ale Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) au fost in acest an cresterea cu 17% a numarului turistilor si pozitionarea pe primul loc in randul celorlalte ministere la capitolul contractare si absorbtie efectiva a banilor europeni prin Programul Operational Regional (POR), a declarat, marti, ministrul Elena Udrea, la bilantul activitatii pe 2011.

“Cred in continuare ca turismul poate fi motorul devoltarii economiei romanesti, aducand, in acelasi timp, un capital de imagine pozitiv tarii noastre la nivel international. Cred, de asemenea, ca putem sa imbunatatim calitatea vietii romanilor prin constructia sau reabilitarea de drumuri, retele de apa si canalizare, spitale, scoli, centre sociale pentru tineri si varstnici, muzee, cladiri de patrimoniu, locuinte pentru tineri, camine culturale sau sali de sport. Nu in ultimul rand, cred ca atragerea banilor europeni este esentiala pentru viitorul Romaniei, cu atat mai mult cu cat costurile creditelor au devenit covarsitoare pentru state in ultimii ani”, a mentionat Elena Udrea.

Cresterea de 17% inregistrata anul acesta se datoreaza “eforturilor sustinute ale MDRT de promovare a Romaniei ca destinatie turistica”, prin: campania de promovare interna, introducerea autobuzelor turistice in Bucuresti, promovarea in cadrul unor evenimente sportive (box, Formula 2, rugby, gimnastica), participarea la targuri de turism, realizarea Planului de marketing strategic si operational Bucuresti 2011-2015, insertii in cataloagele turoperatorilor din Germania, vizite de documentare pentru jurnalisti si creatori de opinie etc..

Din fonduri europene, prin POR, erau semnate pana la 9 decembrie 2.382 de contracte de finantare, in valoare totala de aproximativ 4,558 miliarde de euro. Tot pan ala acea data erau finalizate 426 de proiecte la nivelul intregii tari, in valoare de 257 de milioane de euro.

“Pentru anul in curs, MDRT a prioritizat investitiile in functie de stadiul fizic de executie si de impactul lor social. Au fost finantate, in primul rand, proiecte deja incepute. Cu toate acestea, se va intra in 2012 cu facturi neachitate de peste 1 miliard de lei pentru lucrari executate si facturate in trecut, in conditiile in care, din nou, bugetul MDRT (de 3,451 miliarde de lei) va fi mai mic cu 11% fata de bugetul rectificat din 2011”, a spus Elena Udrea.

In aceste conditii, ministerul a cautat solutii alternative de finantare pentru demararea unor proiecte noi, care se bazeaza cat mai putin pe alocari bugetare, astfel ca au aparut: Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), programul de reabilitare a fatadelor cu credit subventionat, atragerea de investitori privati pentru construirea de locuinte sau pentru realizarea cadastrului general.

480 km de drumuri locale si judetene, la reabilitat

Din fonduri guvernamentale, MDRT a finantat in anul 2011 reabilitarea si modernizarea a 480 km de drumuri locale si judetene, construirea a 170 de sisteme de alimentare cu apa la sate, reabilitarea termica a 14.700 de apartamente, finalizarea a 1.785 de locuinte pentru tineri, a doua bazine de inot si a unui patinoar, precum si a 50 de sali de sport.

La capitolul investitii in infrastructura turistica, se inscriu finalizarea a 4 obiective in subprogramul “Schi in Romania”, 3 in “Dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montana inalta”, 5 proiecte in cadrul subprogramului “Dezvoltarea echilibrata si integrata a statiunilor turistice balneare” si 2 in “Dezvoltarea echilibrata si integrata a zonei turistice din Delta Dunarii si a statiunilor de pe litoralul Marii Negre”.

Legea turismului, in Parlament

In ceea ce priveste activitatea de reglementare, MDRT a transmis Parlamentului Legea turismului si proiectul de Lege privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate. Totodata, a promovat OUG nr. 7/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul (prin care s-au redus posibilitatile de modificare a documentatiilor de urbanism aprobate). De asemenea, a lansat in consultare proiectul de Lege privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor.

Pentru 2012, ministrul Udrea anunta inceperea lucrarilor de reabilitare termica a aproximativ 250.000 de locuinte la nivel national (finantate din fonduri europene realocate catre POR de la alte programe operationale sectoriale), finalizarea procesului de contractare in cadrul Regio, demararea construirii locuintelor pentru tineri in parteneriat public-privat.

Totodata, vor incepe lucrarile la drumuri, la alimentarea cu apa si la noile crese/gradinite (peste 600) licitate anul acesta in cadrul PNDI. Ministrul isi mai propune sa realizeze cadastrul general, sa construiasca un aeroport pentru zboruri low cost in localitatea Alexeni (jud. Ialomita) si Sala Multifunctionala din Bucuresti (noua polivalenta de langa Arena Nationala si  Patinoarul Flamaropol). Toate acestea vor fi realizate prin parteneriat public-privat.

Elena Udrea urmareste si implementarea planului de marketing turistic al Romaniei pe pietele interne si externe si in special pe Internet, finalizarea lucrarilor de investitii in infrastructura turistica si sportiva pentru organizarea, in Romania, a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013 si promovarea Legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.