Uninominal si nu prea

Comisia de cod electoral a adoptat miercuri, prin consens, propunerea de vot uninominal mixt pentru alegerile parlamentare, astfel incat doar jumatate dintre colegii vor fi adoptate prin vot uninominal majoritar, restul urmand a figura pe o lista de compensare, a anuntat presedintele comisiei, Sulfina Barbu. Ea a precizat ca PDL si USL au sustinut varianta de vot uninominal majoritar, dar cei de la UDMR si minoritati nu au fost de acord cu aceasta.

Sulfina Barbu a declarat, dupa sedinta Comisiei de cod electoral, ca sistemul de vot mixt a intrunit 13 voturi “pentru”, fiind realizat un compromis, deoarece toate celelalte propuneri, cum sunt sistemul uninominal pur sau sistemul de vot actual, nu au intrunit numarul de voturi.

“In Comisia de cod electoral, in cele doua ore de sedinta, grupurile parlamentare au adoptat prin consens propunerea de vot mixt, jumatate din colegii sa fie adoptate prin uninominal majoritar si jumatate sa fie adoptate pe o lista de compensare pe care vom vedea cu ce propuneri vin cei de la Autoritatea Electorala permanenta”, a afirmat ea.

“Nici UDMR si nici minoritatile nu au fost de acord cu un astfel de sistem electoral”, a mai spus Barbu. “Decat sa ramanem cu sistemul actual sau sa ne intoarcem la un sistem de lista, este un compromis acceptabil daca reusim sa adoptam un astfel de sistem”, a mai spus Sulfina Barbu.

Pragul electoral va fi discutat saptamana viitoare, dar in principiu toata lumea este de acord cu pragul de 5%.

Sulfina Barbu a spus ca va cere procedura de urgenta pentru adoptarea proiectului, astfel incat sa treaca prin Parlament pana la sfarsitul sesiunii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.