VIDEO. GALERIE FOTO. Noul pod de la Agigea, gata la 31 iulie. Cel vechi – la sfârşitul anului, cu restricţii ridicate la vară (nu şi la camioane)

Constructorul l-a anunţat pe premierul Victor Ponta că din 31 iulie va putea circula cu maşina pe noul pod peste Canalul Dunăre – Marea Neagră, în aval de Ecluza Agigea, cu o lună şi jumătate mai târziu decât promisese la 1 octombrie 2013, când traficul pe vechiul pod de pe DN 39 a fost închis – mai întâi complet, apoi numai camioanelor de 5 tone şi mai mari. Prim-ministrul a inspectat, ieri, lucrările la ambele poduri, declarându-se mulţumit de stadiul lor, şi i-a cerut şefului CNADNR, Narcis Neaga, să preia de la Consiliul local Agigea un drum de 4 km pe care să-l asfalteze şi să-l returneze „la cheie” autorităţii locale, ca rută alternativă şoferilor care nu se vor duce direct în port când vor ieşi de pe noul pod.

Prima oprire a lui Victor Ponta a fost la șantierul de reabilitare a podului de la Agigea de pe DN 39. Aici a aflat de la directorul Regionalei Constanța a CNADNR, Marian Dima, că lucrările se află într-un stadiu avansat încât să securizeze suficient structura de susținere a construcţiei şi din 15 iunie să fie reluat, fără restricții temporare, traficul rutier ușor și pentru autocare, până la jumătatea lunii septembrie.

„Până acum au fost montate 6 hobane din totalul de 10, iar până la 15 iunie, când începe sezonul estival, vor fi 8 şi vom putea circula pe perioada sezonului estival fără restricţii, urmând să finalizăm lucrările după 15 septembrie – să sperăm că finalizarea hobanelor o s-o reuşim la sfârşitul lunii octombrie. În septembrie, când vom începe să schimbăm şi celelalte hobane, vom opri circulaţia de 3 ori pe săptămână câte 4 ore pe zi. Şi cu asta terminăm operaţiunea de înlocuit hobane. După aceea vom demonta structurile auxiliare şi mai avem să finalizăm lucrările de reabilitare a căii pe pod”, i-a explicat el premierului.

Ponta: Mă bucur că nu s-a prăbuşit, că eu eram de vină

Victor Ponta a ţinut să arate „pericolul” pe care şi l-a asumat când a cerut să fie menţinut traficul uşor pe pod în timpul montării hobanelor: „Acum 6 luni, când am venit, era vorba să oprim de tot. Ne-am asumat un mare risc şi acum recunosc că am stat cu sufletul îndoit că, Doamne-fereşte, se putea întâmpla ceva rău. Mă bucur că nu s-a prăbuşit podul că eu eram de vină, constructorii mi-au zis să opresc de tot circulaţia”.

„Deci 6 luni cu încă două, 8, apoi va trebui pe final să-l închideţi. Pe ce perioadă?”, l-a întrebat el pe constructor.

Acesta i-a repetat că restricţiile cu oprirea temporară pentru traficul uşor şi autocare vor fi reintroduse la 15 septembrie, dar nu i-a răspuns concret când va fi complet gata podul. Practic, în noiembrie va fi terminată instalarea tuturor celor 10 hobane şi va începe refacerea căii rutiere.

pod agigea 2

Premierul va putea sta însă liniştit; Narcis Neaga, directorul general al CNADNR, i-a spus că „până în septembrie este gata celălalt”. Este vorba despre noul pod peste Canalul Dunăre – Marea Neagră, în aval de Ecluza Agigea, care ar fi trebuit dat gata în 15 iunie.

Primarul din Agigea, ignorat de CNADNR

Victor Ponta s-a deplasat cu alaiul şi la şantierul acestui pod, dar nu înainte ca primarul din Agigea să i se plângă de cei de la CNADNR.

“Şi după ce terminăm podul celălalt, spre port avem drum spre el ca să putem să deviem circulaţia pe acolo?”, a întrebat premierul.

“Nu, nu avem domnule prim-ministru, de trei ori i-am convocat pe cei de la Compania Naţională, n-au răspuns niciodată. N-au nicio soluţie tehnică să deviem traficul greu”, i-a spus edilul.

“Dar va fi gata celălalt (pod – n.r.)”, l-a asigurat din nou Narcis Neaga.

“Păi să vedem pe ce drum – e drum de pământ, nu?”, a insistat Ponta.

“Nu e niciun drum, d-le premier, mergem acolo să vedeţi. Dumneavoastă aţi spus la ultima vizită să nu intre cu drumul în casele oamenilor. Ei, pe strada pe care au propus-o dânşii se iese direct din blocuri. Deci ne punem lumea-n cap”, i-a spus primarul oraşului Agigea.

“Deci nu e bună strada”, a spus premierul.

“Nu e bună. Avem noi o soluţie, dar dacă nu ne ascultă nimeni…”, s-a plâns edilul.

“Vă ascult eu şi directorul general al CNADNR”, l-a asigurat Ponta, dar după aceea nu a mai vorbit cu el, revenind la treburile lui: “Deci acum, de sărbători, se circulă fără camioane doar”.

“Da, traficul uşor şi transportul în comun, autocarele”, i-a răspuns constructorul.

“Ei, asta e, ocolesc (camioanele, n.r.), decât să avem vreun necaz. Deci mai vin aici pe 15 iunie”, i-a spus el constructorului.

Costurile, o enigmă 

Întrebat de un reporter “care sunt costurile, până la urmă, pentru podul acesta, că la un moment dat…?”, Victor Ponta a evitat răspunsul:

“În primul și în primul rând, dincolo de costuri, vreau să știți sau să vă aduceți aminte, podul de cine-i făcut? De pe vremea lui Ceaușescu, nu? (…) 1984… de atunci nu a mai fost reparat. Anul trecut, specialiștii – și de obicei eu îi ascult pe specialiști – au spus că trebuie să-l închidem de tot. Ceea ce însemna 120 km de ocol pentru oricine de aici din zona de sud, pentru Constanța. Bine că nu l-am închis și că, totuși, s-a circulat cu trafic ușor și, uitați, ați auzit de la constructor care este stadiul actual al lucrărilor – încă două hobane, opt – și în septembrie, când trebuie închis de tot”, a spus Victor Ponta.

pod agigea 2

“Până atunci, trebuie să dăm drumul la podul din Port – cel pe care mă duc să-l văd acum – în așa fel încât să nu fie vorba de 120 km, cred că sunt vreo patru? Câți sunt până în port de aici? Patru, nu? Deci sunt patru kilometri, ceea ce e mai mult decât rezonabil și acceptabil”, a adăugat el.

În ianuarie era de 3 ori mai scump

În ianuarie, fostul şef al CNADNR, Mihai Başulescu – acum director al Direcţiei proiecte din fonduri externe rambursabile, to în cadrul companiei -, anunţa că reparaţiile ce se efectuează la podul de la Agigea vor costa de 3 ori mai mult decât se prevăzuse iniţial.

“Când s-au pornit lucrările de execuţie era gândită doar reabilitarea tablierului şi a căii pe pod. Când au început lucrările, au apărut degradări la nivelul hobanelor, care ne-au făcut să luăm decizia să le schimbăm pentru a nu avea probleme ulterior. Din această cauză a intervenit această pauză în lucrările la tablier pentru schimbarea hobanelor. Deci, practic din 15 iunie vom avea tot sistemul de hobane nou. Iniţial, proiectul trebuia să coste 4 milioane de euro, dar cu această etapă de schimbare a hobanelor posibil să ajungem 12 milioane euro, incluzând şi finalizarea lucrărilor la tablier”, spunea atunci Başulescu.

Iată însă că numai 6 din cele 10 hobane au fost montate până acum, cu promisiunea că până în 15 iunie vor mai fi puse două, iar pentru septembrie-octombrie sunt programate celelalte două.

Compania Bilfinger Berger Baugesellschaft a câştigat licitaţia pentru reabilitarea podului de la Agigea, lung de 266 m şi lat de 20,90 m. Valoarea contractului era de 3,8 milioane de euro, fără TVA.

Interzis camioanelor, de 7 luni

Camioanele au fost interzise pe pod începând cu data de 1 octombrie 2013 şi până în 15 iunie anul acesta, când CNADNR estima că reparaţiile vor fi finalizate.

Pentru a ajunge în Portul Constanţa, camioanele de mare tonaj au folosit mai multe rute ocolitoare (120 km dus-întors), iar de la mijlocul lunii noiembrie 2013 au la dispoziţie şi gabara instalată chiar lângă pod, care le traversează Canalul Dunăre-Marea Neagră.

În perioada sărbătorilor de iarnă, restricţia a fost însă ridicată pentru maşinile de până în 5 tone, până atunci fiind permisă numai circulaţia autoturismelor. Din 23 ianuarie au fost introduse din nou restricţii orare, dar cele de tonaj au rămas la până în 5 tone.

“Ce mai trebuie să facem noi, că primarul zicea că nu e drum?”

Ajuns la șantierul de construcție al noului pod rutier peste Canalul Dunăre Marea Neagră, în aval de Ecluza Agigea (de la minutul 8 din înregistrarea video), Premierul Victor Ponta a întrebat direct: “Când trec eu cu maşina?”, iar constructorul i-a răspuns “Pe la sfârşitul lui iulie. Am zis iunie prima dată dar…”.

ponta santier lucrari pod

“Eu nu v-am crezut, că ştiam în ce stadiu sunteţi, dar să îl faceţi, că pe 15 septembrie or să înceapă să îl mai închidă pe celălalt pentru finalizare”, s-a arătat expert premierul.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=22GdemZHCMo

“Ce mai trebuie să facem noi, că primarul zicea că nu e drum?”, l-a întrebat el pe reprezentantul constructorului.

“Deci pe partea cealaltă, inclusiv până la Poarta 10, care intră chiar în port, noi ne-am dat acordul ca înainte de poarta 5 să lăsăm o intersecţie…”, i-a răspuns acesta.

“Practic, să poţi să mergi cu maşina fără să intri în port, asta e ideea”, a continuat Ponta.

“… inclusiv la pasaj, la nivelul cu calea ferată, pe care îl putem gestiona tot noi. Mai departe, este o stradă în Agigea pe unde se face accesul şi mai…” a încercat să explice constructorul.

“Deci, domnule Neaga, ce trebuie să facem noi? Să luăm strada aia la CNADNR de la Consiliul local şi să facem HG, că sunt doar 4 km. O luăm, o facem şi le-o dăm înapoi. Hai că nu o să murim de 4 km, că drumul există, e de pământ trebuie doar asfaltat”, i-a spus Ponta şefului companiei.

pod nou agigea

“Traficul greu care vine din nord se duce direct în port, iar cel care vine din sud – la fel, adică nu necesită să traverseze comuna”, a mai spus constructorul, dar premierul vrea, totuşi, o cale de ocolire.

“Deci pe 31 iulie vin cu maşina”, l-a avertizat Ponta.

Înainte de a pleca, premierul a ţinut să-i spună – în faţa camerelor de luat vederi ale televiziunilor – directorului general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța, Valeriu Ionescu, că proiectul de transfer al acțiunilor  de la Ministerul Transporturilor către Primăria Constanţa este în lucru.

”Mergem înainte așa cum am stabilit: câte 33% pentru fiecare – minister, administrație publică locală (lui Radu Mazăre, cum l-a asigurat el mai târziu la Constanţa – n.r.) și pentru investitorii privați, totul pentru transparentizare și eficientizare”, a spus Victor Ponta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.