ANAF a recuperat doar 5% din prejudicii în T1 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a recuperat în primul trimestru (T1) doar 6,57 milioane euro (bunuri şi numerar), reprezentând 5,23% din totalul prejudiciilor aduse statului de agenţii economici.

Datele vin de la Direcţia Generală Antifraudă și au fost  citate de copreşedintele PNL, Alina Gorghiu. În T1, organele de urmărire penală au întocmit 138 de acte de sesizare, valoarea estimată a prejudiciilor ridicându-se la 125,9 milioane euro. De asemenea, valoarea măsurilor asigurătorii instituite a fost de 129,7 milioane euro.

Gorghiu a atras atenţia că „nu s-a mai făcut nimic în privinţa recuperării prejudiciilor din dosare”, arătând că „actul de justiţie se finalizează nu doar când reuşeşti să bagi pe cineva la puşcărie, ci când şi reuşeşti să recuperezi prejudiciul din infracţiunea săvârşită de acea persoană”.

Amintim că procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a arătat în 24 februarie, la bilanțul activității instituției pe anul 2014, că valorile indisponibilizate în urma sentințelor definitive în dosare de corupție au fost de peste 310 milioane euro, reprezentând de peste 13 ori bugetul DNA”, iar președintele Klaus Iohannis a precizat că numai 10% din acest prejudiciu adus statului a fost recuperat de ANAF.

Alina Gorghiu a mai reclamat că ordonanţa dată recent de Guvern, prin care se stabileşte destinaţia bunurilor confiscate, este lipsită de transparenţă iar bunurile confiscate „îşi vor pierde urma”, deoarece nu există criterii clare de atribuire.

Totodată, este „inutilă” iniţiativa Ministerului Justiţiei de a înfiinţa o instituţie care să se ocupe exclusiv de problema recuperării prejudiciilor, atât timp cât tot funcţionari din cadrul ANAF vor gestiona problema, fără a avea o pregătire superioară. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.