UPDATE! Filtre de Poliţie pentru TIR-urile cu legume-fructe şi produse din carne intracomunitare

Poliţişti ai Direcţiei Rutiere din IGPR, împreună cu cei de la Investigarea fraudelor şi de la Ordine publică din cadrul Poliţiei Capitalei, au instituit filtre rutiere, vineri dimineaţă, în 4 puncte de acces în Bucureşti al TIR-rurilor cu achiziţii intracomunitare de legume, fructe şi produse din carne. Filtrele sunt pe A1 la km 36, pe A2 la km 20, pe şoseaua Bucureşti-Giurgiu în dreptul localităţii Jilava şi pe şoseaua Bucureşti-Târgovişte, în zona oraşului Chitila, precum şi la două centre comerciale – din zona Pieţei Pucheni şi de pe strada Fântânica -, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

UPDATE: La societăţile comerciale cu puncte de lucru în cele două complexe comerciale au fost indisponibilizate în vederea confiscării alimente în valoare de 1.445.700 de lei, transportate cu 18 autotrenuri (170 tone de produse congelate din carne, 104 tone de pepeni şi 43 tone de lămâi) şi au fost întocmite 10 dosare penale. Au mai fost constatate 9 infracţiuni de evaziune fiscală şi aplicată o amendă de 1.000 de lei.

Au fost oprite în trafic 168 de autotrenuri, care transportau mărfuri provenite din achiziţii intracomunitare din Bulgaria, Grecia, Germania, Olanda, Italia şi Spania. 

Totodată, pe autostrada A2 au fost identificate două autotrenuri care transportau 66 de tone de ciment, în valoare de 59.400 de lei, pentru care au fost prezentate documente de provenienţă falsificate. Marfa a fost confiscată, iar cercetările sunt continuate de poliţiştii Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Ilfov, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea 241/2005 şi art. 290 Codul Penal.

Oamenii legii verifică respectarea normelor referitoare la plata TVA intracomunitară şi dacă documentele de transport sunt conforme cu realitatea (datele referitoare la preţul, tipul şi cantitatea mărfii transportate).

În cele două centre comerciale poliţiştii, verifică autotrenurile din care se descarcă mărfurile, urmărind existenţa unei legături comerciale directe între firmele înscrise pe documente şi beneficiarii finali, în scopul depistării unor eventuale modalităţi de sustragere de la plata TVA intracomunitară, informează Poliţia Română.

În timpul controalelor acţionează şi 6 echipe mobile de poliţişti de la Poliţia Capitalei. Acestea preiau informaţiile transmise de poliţiştii aflaţi în filtrele rutiere şi în centrele comerciale şi se deplasează la sediile sociale ale firmelor vizate, unde verifică legalitatea funcţionării lor, obiectul de activitate, fluxul transporturilor de marfă şi al plăţilor efectuate către furnizorii externi.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.